El 79% dels municipis del Vallès Oriental han utilitzat algun servei de l’Oficina Agenda 2030 i ODS del Consell Comarcal durant el 2023

Divendres, 12 de juliol de 2024

Després d’un any i mig de funcionament, l’Oficina 2030 ha fet balanç dels seus resultats en una jornada durant aquest matí de divendres a Can Ribas, a les Franqueses del Vallès.  

El Consell Comarcal va posar en marxa l’Oficina Agenda 2030 l’any 2023 amb l’objectiu d’avançar en la consecució dels diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible a la comarca assessorant als ajuntaments vallesans en la seva implementació.  

Durant aquests mesos, aquest servei ha realitzat formacions als equips de govern municipals i al personal tècnic, assessoraments individualitzats, trobades municipals de treball, trobades empresarials vinculades amb els ODS i ha elaborat material i recursos interactius relacionats amb bones pràctiques i recursos consultables al web del Consell Comarcal.  

Durant la jornada de presentació d’aquest matí a Can Ribas a les Franqueses del Vallès, el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha destacat “la implicació, coordinació i col·laboració per part dels ajuntaments de la comarca i els ens que s’han associat per dur a terme els objectius. Des del Consell Comarcal i davant d’aquesta situació d’urgència que és el canvi climàtic, seguim incidint en el territori perquè tots els consistoris comarcals tant de grans municipis com de petits tinguin igualtat d’oportunitats i cap ajuntament ni ciutadà quedi enrere”.  

La regidora de Processos Estratègics de Les Franqueses del Vallès, Marta Reche, ha fet un repàs de tots els avenços 2030 que han realitzat treballant conjuntament amb l’Oficina i ha subratllat “la creació de sinèrgies intramunipals i posar al centre a les persones” com a elements clau per continuar el camí cap a un model sostenible.  

El  conseller delegat de l’Àrea de l’Agenda 2030 del Consell Comarcal, Daniel Martín, ha afegit que “la conscienciació de la població és fins i tot més important que les polítiques que apliquem des de les entitats. Sense aquesta, no serveix de res, ja que només serien polítiques regressives”.  

Finalment, la diputada delegada de Relacions Internacionals i Agenda 2030 de la Diputació de Barcelona, Núria Parlon, ha sigut contundent sobre aquesta qüestió: “Si la ciutadania no s’implica ni creu en l’Agenda 2030, les polítiques per més bé que estiguin fetes, perden legitimitat i, per tant, efectivitat”. 

La jornada ha comptat amb una taula d’experiències en l’àmbit de l’Agenda 2030 de mà de l’alcadessa de Campins, Maria Immaculada Font, l’alcadessa de Vilanova del Vallès, Roser Colomé i la regidora de Medi Ambient de Parets del Vallès, Gemma Garcia.  

Balanç de resultats del primer any de l’Oficina Agenda 2030 i ODS comarcal 

Després d’un any i mig de funcionament del servei comarcal, un 79% dels municipis, 31 ajuntaments, han utilitzat alguns dels serveis de l’Oficina. En formació, s’han realitzat 82 hores formatives sobre l’Agenda 2030 i temes relacionats a 295 persones, entre equips de govern i personal tècnic dels ajuntaments vallesans així com a personal d’empreses proveïdores del Consell Comarcal.  

L’Oficina també ha dut a terme intervencions internes en format d’alineament i integració de la visió 2030 en els processos del Consell Comarcal. D’aquesta manera, el Pla d’Actuació Comarcal 2023-2027 s’ha elaborat amb la visió 2030 que permet revisar el document estratègic incloent els seus impactes cap a una millor contribució al Desenvolupament Sostenible. D’altra banda, també s’ha incorporat la contractació amb visió 2030 incloent clàusules Especials d’Execució, tant socials com ambientals, en els contractes públics.  

En la línia de l’alineament amb els ODS, l’Oficina ha identificat un total de 65 indicadors que han permès elaborar el Primer Informe sobre l’estat de compliment de l’Agenda 2030 a la comarca. S’han identificat també els principals reptes de la Comarca, que han de guiar les futures actuacions del Consell i d’altres actors presents al territori.  

Les formacions de mà de l’Oficina han sigut claus en les seves intervencions. En les formacions vinculades al coneixement de l’Agenda 2030 i els ODS al personal tècnic dels ajuntaments, hi han participat 50 persones i 21 ajuntaments. D’altra banda, 12 ajuntaments han demanat assessoraments individualitzats. Més enllà, els ajuntaments de Martorelles, Bigues i Riells, Parets del Vallès, les Franqueses i Lliçà d’Amunt han participat en les Trobades Municipals que han funcionat com a espais de treball, per crear comunitat, compartir coneixements i bones pràctiques.  

Un altre paper de l’Oficina, gestionada per la Consultora Adverbia, ha sigut treballar en les aliances amb el territori. D’aquesta manera, el Consell Comarcal es va adherir a l’Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre entitats públiques i privades on es comparteixen els compromisos de país per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

Aquest servei ha anat eixamplant el seu nivell d’actuació i ha realitzat la Jornada a empreses del sector privat del Vallès Oriental per emfatitzar en la importància del sector privat i les entitats en l’aplicació de l’Agenda 2030. Conseqüentment, també es va realitzar per al sector del comerç local vallesà amb exemples de bones pràctiques de petites empreses de proximitat.

La jornada ha conclòs amb la presentació del Mapa de Bones Pràctiques de Municipis Petits del Vallès Oriental, on es recull 62 bones pràctiques d’aquestes localitats. Aquest recurs sorgeix de la necessitat de dotar de recursos a un segment de la comarca amb necessitats específiques. 

 

https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/ODS.png   

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 16 “Pau, justícia i institucions sòlides” i 17 “Aliança pels objectius". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 

Darrera actualització: 12.07.2024 | 13:57