La 13a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal, arribarà a Santa Eulàlia el dissabte 22 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Enguany, la fira se celebrarà en un sol dia, amb programació matí i tarda, amb motiu de les eleccions de diumenge 23 de juliol.
La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A més, les persones visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal.
La Fira del Tomàquet està organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal amb la col·laboració de Llavors Orientals, Slow Food Vallès, El Molí d'en Vendrell, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i Vall del Tenes Agrària, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.
La presentació del programa de la Fira es va fer ahir a la tarda al Molí d’en Vendrell. El conseller de Turisme del Consell Comarcal, Àlex Valiente, va posar en valor la continuïtat del Lliga't a la Terra amb la Fira del Tomàquet. Per la seva banda, l’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet, va destacar que la fira és una gran aposta del municipi. I Manel Imedio, regidor de Fires i Sector Primari de Santa Eulàlia, va destacar la feina dels productors per oferir un producte de qualitat i de quilòmetre zero.
La Fira arrancarà a les 9.15 h amb la visita guiada a l'hort de l'Espelt, a càrrec de Llavors Orientals; una visita que es repetirà a les 11.15 h i a les 19.45 h.
Com en edicions anteriors, la fira comptarà amb el tast de varietats antigues de tomàquets, a càrrec d'Slow Food Vallès a les 12.15 h i a les 17.45 h, i el show cooking amb l'elaboració de tres tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès a les 13.15 h (preu: 2 euros).
Els tallers d'aquesta edició, a càrrec de Llavors Orientals, seran: "Varietats locals hortícoles: una assegurança en temps de canvi climàtic", impartit per Bárbara López a les 10.15 h, i el taller familiar "Aprèn a guardar les teves llavors de tomaqueres locals", per Neus Solà a les 17.30 h.
Com a novetat, tres restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet que es podrà degustar al migdia del dissabte de la fira.
També, com a novetat d'enguany, hi haurà un maridatge de cervesa, formatges i tomàquets de varietats locals, a les 18.45 h a càrrec de Comic Beer (preu: 2 euros).
La jornada clourà amb l'actuació de música en directe a càrrec d'Ariana Zar a partir de les 19.45 h.
L'organització recorda que caldrà inscriure's a totes les activitats al Punt d'Informació de la Fira.
Enguany serà el primer cop que la Fira del tomàquet disposi d'un perfil propi a la xarxa social Instagram: @firadeltomaquet
Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà parades de productors de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com pa, mel o verdures i hortalisses, entre d'altres. Les parades estaran obertes de 9 a 15 h i de 17.30 a 21 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències).
Una altra novetat de la fira 2023 és el servei de canguratge gratuït per a infants de 4 a 14 anys, de 10 a 14.30 h i de 17.30 a 20 h, i una zona chill out amb servei de bar i música, d'11.30 a 15 h i de 17.30 a 21 h.
El cuiner santaeulalienc Bernat Iglesias, conegut pel programa "Tast km0" de Canal SET, serà l'encarregat de presentar la 13a Fira del Tomàquet el diumenge 16 de juliol a les 19 h a La Fàbrica. L'acte es titula "Descobreix l'olor i el gust del tomàquet del Vallès amb Bernat Iglesias". Iglesias va explicar que en aquesta prèvia prepararà "un petit showcooking perquè la gent pugui provar i tastar les varietats de tomàquet del poble, amb unes elaboracions sorpresa". El cuiner no va voler desvetllar els plats, però va assegurar que seran "dues tapes refrescants d'estiu que es podran fer a casa".
Després de l'èxit de l'any passat, l'edició d'enguany de la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 al 30 de juliol oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca, en aquest cas amb tomàquet Montserrat. Els restaurants són Can Farell, Can Rajoler, La Bimba, La Fàbrica i La Mama.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 15 "Vida terrestre", 12 "Consum i producció responsables" i 2 "Fam zero". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.