Aquesta setmana, l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya ha actualitzat les dades d'ERTO's per municipi i secció d'activitat, referenciades a 1 de juny de 2020. Com amb les dades del maig, les dades a nivell comarcal i àmbits superiors s’actualitzen pràcticament de forma diària i aquestes tenen una actualització mensual.
En total, a 1 de juny de 2020 a la comarca es van presentar 4.750 ERTOs que van afectar a 36.004 treballadors. La comarca segueix concentrant al voltant del 5% dels ERTOs a nivell català, de fet és l’àmbit metropolità la zona on es concentra amb més força aquesta destrucció d’ocupació dins del conjunt del país. Barcelonès, Vallès Occidental, Baix Llobregat i Maresme són les comarques que, per aquest ordre, es situen per damunt de la nostra comarca pel que fa a l’afectació dels ERTOs.
Els municipis de la comarca més afectats per aquests expedients d’empreses han estat, per aquest ordre, Granollers (1.034) , Mollet del Vallès (500); Les Franqueses del Vallès (301), Parets del Vallès (242) i Caldes de Montbui (226), que aquest cop supera a Sant Celoni (2018). Ara bé, si mirem les xifres de treballadors/es afectats, l’ordre canvia lleugerament: si bé els primers llocs els ocupen els mateixos municipis (Granollers, 8401 persones afectades), Mollet (2.706), Les Franqueses (2697), Parets del Vallès 2.426), torna a aparèixer, com ja vam veure al mes de maig, Lliçà de Vall, que ha registrat 136 expedients de regulació que han afectat a 2214 persones, per damunt, per exemple, de la xifra registrada a Caldes de Montbui (1.631) o Sant Celoni (1.314 persones).
A banda d’aquestes dades relatives als expedients per municipis, des de l’Observatori del Treball i Model Productiu, també es donen més dades per sectors econòmics, l’anàlisi dels quals es fa constatar que els treballadors més afectats pels ERTO a la comarca estaven vinculats als sectors de la indústria manufacturera(30,64%), del comerç (21,08%) i l’hostaleria (12,35%).
Podeu consultar les dades a l’apartat de publicacions de l’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental