Ajuntaments i entitats socials i ambientals del Vallès Oriental exploren aliances per impulsar l’Agenda 2030

Dimecres, 25 de setembre de 2024

Durant la jornada celebrada aquest matí s’han explorat fórmules de col·laboració per multiplicar l'impacte de les accions i assolir els ODS.

Aquest dimecres s’ha celebrat la Jornada Aliances entre entitats socials i ambientals del territori i ajuntaments organitzada pel Consell Comarcal amb l'objectiu de fomentar la col·laboració entre sectors a la comarca per accelerar la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb especial èmfasi en l'ODS 17: Aliança per a Aconseguir els Objectius.

L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible és un full de ruta adoptat per les Nacions Unides que inclou 17 Objectius per fer front als grans reptes globals. L'ODS 17 se centra en la necessitat de crear aliances entre governs, sector privat i societat civil per tal de multiplicar l'impacte de les accions i assolir els objectius establerts.

En la Jornada, que forma part de les trobades que organitza bimensualment l’Oficina Comarcal d’Agenda 2030 amb ajuntaments, hi han participat representants tècnics dels ajuntaments de les Franqueses del Vallès, Llinars del Vallès, Parets del Vallès i Bigues i Riells del Fai, i les entitats Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, Gentis, Fundació Vallès Oriental, Viver Bell-lloc, Intress i la Fundació Once.

Durant la jornada s’ha debatut com els ajuntaments i les entitats poden treballar conjuntament en àmbits clau de col·laboració com les subvencions alineades amb l’Agenda 2030, la contractació pública amb criteris socials i ambientals, la participació activa de les entitats en l’elaboració de les estratègies locals de l’Agenda 2030 o en el Consells o Taules de sostenibilitat. 

També s’ha posat de manifest com aquestes aliances poden esdevenir una oportunitat per innovar davant dels nous reptes socials i ambientals, compartint exemples de mesures innovadores i aliances transformadores ja en marxa en l’àmbit de l’economia circular, les energies renovables o la prestació de serveis per part de Centres Especials de Treball.

Per fomentar la reflexió i la col·laboració, les persones assistents han participat en una dinàmica de mapatge col·laboratiu, un exercici que ha permès identificar aliances clau i explorar el potencial de cada relació per generar un impacte positiu en els ODS prioritaris per a la comarca.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamenteUn dibujo de una cara feliz

Descripción generada automáticamente con confianza bajaImagen que contiene Tabla

Descripción generada automáticamenteInterfaz de usuario gráfica

Descripción generada automáticamente con confianza mediaImagen que contiene Diagrama

Descripción generada automáticamente

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball decent i creixement econòmic", 11 "Ciutats i comunitats sostenibles", 12 "Producció i consum responsable" i 17 "Aliança pels objectius". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 25.09.2024 | 16:59