El Consell Comarcal ha presentat aquest matí a Can Ribas l’”Informe sobre l'estat de compliment de l’Agenda 2030 a la comarca del Vallès Oriental”, en una jornada on han assistit una cinquantena de representants d’ajuntaments i entitats de la comarca.
Amb un total de 65 indicadors claus, s’ha monitoritzat com se situa la comarca respecte als principals indicadors de desenvolupament sostenible, entre d'altres, la salut i el benestar, el canvi climàtic, la producció i consum d'energies renovables, la gestió de residus, la igualtat de gènere o la transparència.
De l’Informe es desprèn que el Vallès Oriental té un bon grau de compliment en educació de qualitat, igualtat de gènere, aigua neta i sanejament, innovació, indústria i infraestructures, reducció de les desigualtats, acció climàtica i aliances.
En canvi, l’agricultura ecològica, el consum d’energies renovables, ocupabilitat, habitatge, zones verdes urbanes, índex de materials reciclats i el coneixement dels ODS encara són els grans reptes que s’han identificat.
Objectius de l’Informe:
Metodologia de treball:
FASE 1. Recerca d’indicadors implementats en altres estratègies de l’administració pública, catalana i estrangera, i d’indicadors presents al CCVOR que puguin reportar sobre els ODS, amb una primera selecció de 280 indicadors.
FASE 2. Destriament dels Indicadors seleccionats amb la col·laboració de l’Observatori Comarcal a partir de: la seva adequació a l’escala comarcal, la disponibilitat de les dades a escala comarcal i/o local, la viabilitat de l’indicador i la utilitat de l’indicador per a la comarca. Ha reduït la selecció a 70 indicadors.
FASE 3. Validació de la selecció final amb el Grup Motor del Consell Comarcal del Vallès Oriental. Selecció final de 65 indicadors.
FASE 4. Obtenció de les dades necessàries per reportar sobre els indicadors seleccionats. Algunes dades són directament obtingudes, d’altres són fruït d’un càlcul combinat de diverses bases de dades.
S’ha establert una valoració de cada indicador en base a un semàfor, prenent de referència les dades catalanes o provincials, establint la següent valoració:
Principals característiques dels indicadors seleccionats:
Un 73% dels Indicadors han sigut comparats a nivell territorial.
Un 80% dels indicadors disposen de dades relatives a més d’un any.
Un 21,5% dels indicadors disposen de dades desagregades per gènere.
Un 27% dels indicadors corresponen a dades Internes del Consell Comarcal.
Exemples:
Principals Conclusions:
Els ODS 4 (Educació de qualitat), l’ODS 5 (Igualtat de gènere), 6 (Aigua neta i sanejament), 9 (Innovació i indústria i infraestructures), 10 (Reducció de les desigualtats), 13 (Acció climàtica) i 17 (Aliances) són els que tenen un major grau de compliment, on la situació de la comarca està millor que a Catalunya, ja que tenen tots els seus indicadors associats comparables en verd.
Reptes de la comarca:
Els principals reptes de comarca s’han creat a partir dels indicadors que han obtingut un resultat amb una variació superior al 5% respecte al valor de referència, és a dir, amb semàfor vermell.
Els ODS 1, 2, 3, 7, 8, 11, 12, 14, 15 i 16 són els que presenten indicadors inferiors als de Catalunya. Dins d'aquests ODS s’han identificat els temes en què el territori té més oportunitats de millora, i a partir d'aquests, s’han articulat els Reptes de Comarca:
1. Potenciar l’agricultura ecològica (ODS2)
2. Millorar el consum d’energies renovables (ODS 7)
3. Millorar l’ocupabilitat i les condicions d’ocupació a la comarca (ODS 8)
4. Esforç d’habitatge (ODS 11)
5. Millora de les zones verdes urbanes (ODS 11)
6. Millorar l’índex de materials reciclats (ODS 12)
7. Impulsar el coneixement dels ODS a la comarca (ODS 7)
Amb aquest informe, elaborat per la consultora Adverbia, el Consell Comarcal se situa com una de les administracions supramunicipals pioneres en analitzar el grau de compliment de l'Agenda 2030 en el seu territori i identifica quins són els compromisos i reptes en l’àmbit de la sostenibilitat en els quals cal seguir treballant en els pròxims anys a la comarca.
A la presentació hi ha intervingut el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, que ha valorat la informació que aporta l’informe, que “sempre ens ajuda a prendre millors decisions als poder públics i és la nostra responsabilitat poder donar la millor resposta a allò que està succeint a la nostra societat” i ha afegit que “la sostenibilitat, concepte en boca de tothom, és un terme ampli i que ens interpel·la a tots i totes en el nostre dia a dia. Ens cal aprofundir en les nostres realitats i societats per entendre on estem i cap a on volem evolucionar”.
(El document definitiu estarà disponible a partir del 26 d'octubre)
També han intervingut el gerent del Consell Comarcal, Carles Fernández, i Arnau Queralt, director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, a més de l’Oficina Agenda 2030 del Consell Comarcal.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 17 "Aliança pels objectius". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.