Amb aquest conveni s’articula el marc de col·laboració i treball entre les diferents entitats i associacions implicades a la comarca en la potenciació del sector agroalimentari artesanal.
En els darrers anys i en resposta a l’interès creixent de la ciutadania quant a l’agricultora ecològica, el Consell Comarcal del Vallès Oriental ha impulsat múltiples accions de promoció de productes de qualitat i de productes tradicionals.
Potenciar el sector agroalimentari artesanal objectiu del conveni signat entre el Consell Comarcal, l’Associació Gastronòmica CuinaVO, l’Associació Llavors Orientals i l’Associació Slow Food Vallès
Un treball fet juntament amb els ajuntaments de la comarca, altres administracions i les entitats i associacions l’Associació Gastronòmica CuinaVO, l’Associació Llavors Orientals i l’Associació Slow Food Vallès amb les quals es comparteixen objectius i interès en el sector. El consell Comarcal es membre de la Xarxa Productes de la Terra impulsada per la Diputació de Barcelona i actua com impulsor de les actuacions i accions a la comarca, un treball al costat dels actors presents que permet conèixer directament quines són les necessitats del sector i així avançar-nos fent sempre amb accions innovadores.
Algunes de les actuacions que ja s’ha dut a terme fruit d’aquest treball conjunt són les l’assessorament a nous emprenedors i a petits productors, les que tenen a veure amb la recuperació producte local (banc de llavors, llibret de caracterització de varietats locals de tomàquets del Vallès..)i la promoció de varietats locals a través de la celebració de jornades de treball que han permès als productors millora els cultius obtenint millors produccions i de molta més qualitat.
A partir d’ara, i ja en el marc articulat pel conveni, es vol donar suport a les persones emprenedores en la creació d’empreses viables en el sector de productes de la terra o fer assessorament a les petites empreses artesanals de la comarca. També està prevista la realització del curs de formació “Tècniques exitoses per vendre el seu producte”, així com també l’assessorament in situ a 10 productors de la comarca per al cultiu de 5 noves varietats recuperades com la col de paperina, el bròquil de Santa Teresa o el porro de l’Etern.
A l’acte del dimecres 7 tots els signants del conveni, el president del Consell Comarcal, David Ricart; la consellera comarcal de Promoció Econòmica, Núria Hernández; la presidenta de l’Associació Slow Food Vallès Oriental, Sra. Marina Duñach; el president de l’Associació Llavors Orientals, Pep Salsetes i la presidenta de l’Associació Gastronòmica CuinaVO, Cristina Candelich van coincidir en ressaltar el treball de fons que s’està duent a la comarca, el creixent interès de la població en el producte local i l’entusiasme que cadascú dels actors posa en el seu àmbit de treball concret però sense perdre de vista la globalitat, els objectius a llarg termini i transcendència de cada actuació.