El dilluns 11 d’abril a les 18;30 hores, a la Masia Can Ribes de les Franqueses del Vallès s’ha presentat el programa PROMOURE L’OCUPACIÓ A LA INDÚSTRIA LOCAL DEL VALLÈS ORIENTAL.
El programa, co-finançat per la Diputació de Barcelona, 20 ajuntaments i el propi Consell comarcal pretén enfortir un sector important al nostre territori com és el del metall i, alhora, millorar l’ocupabilitat de persones amb especials dificultats per trobar feina, preferentment majors de 45 anys.
La presentació del programa va anar a càrrec del President del Consell Comarcal, David Ricart, juntament amb Francesc Colomé, Alcalde de les Franqueses del Vallès, Nuria Hernández, Consellera comarcal de Promoció Econòmica, Sònia Recasens, Diputada delegada de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Carles Bassi, Delegat territorial de PIMEC, Joaquim Colom, Director general d’UEI,Gonzalo Plata, Secretari general de CCOO del territori, Oscar Riu, Secretari comarcal de la UGT i Ferran Jiménez, Regidor de Relacions Institucionals de les Franqueses del Vallès.
Els principals objectius del projecte són: reduir la taxa d’atur del col·lectiu objecte del projecte, potenciar el sector del metall i treballar en la base de la col·laboració públicoprivada i de la concertació territorial.
Els participants del programa són treballadors en situació d’atur, preferentment majors de 45 anys, que han rebut formació i orientació per a millorar les seves competències professionals i afavorir així la seva inserció laboral a les empreses del sector del metall del Vallès Oriental.
El projecte dóna servei a un centenar de persones, de les que 91 han participat en alguna de les 8 accions formatives que s’han realitzat: - Mecanització convencional, torn i fresa- Itinerari Soldadura- Electricitat industrial- Interpretació i disseny de plànols- Atenció al client i tècniques de venda- Interpretació de plànols – Orientació laboral i eines informàtiques per a la recerca de feina- Eines informàtiques per a la recerca de feina II- i, amb les que independentment de si han rebut formació o no, s’estan duent a terme tutoritzacions individualitzades i/o grupals, fent un seguiment de la seva ocupabilitat.
D’aquestes persones, 24 estan treballant: 11 en el sector metal·lúrgic i 13 en altres sectors.
Amb l’objectiu de detectar les necessitats formatives i de personal de les empreses del sector del metall, s’han visitat fins ara 119 empreses, que han presentat un total de 22 ofertes de treball
Torners-fresadors, serrallers i soldadors són les ocupacions més demanades.
Per incentivar a la contractació i d’acord amb les bases reguladores, es subvencionà a les empreses del sector del metall del Vallès Oriental, que contractessin a aquests beneficiaris per un mínim de tres mesos, sent 3 les empreses que, en principi, presentaran sol·licitud.
S’està treballant per sol·licitar pròrroga del projecte abans del 30 de juny que permetrà continuar treballant fins a finals d’any.
Les diferents intervencions van valorar molt positivament al grau de concertació territorial i la col·laboració públicoprivada a la que s’ha arribat, ja que s’han generat sinèrgies i transferència de coneixement entre agents empresarials, socials i locals de l’àmbit territorial.