El dimecres 27 de gener més de cent professionals de joventut del Vallès Oriental i d’altres municipis de la demarcació barcelonina i resta del país van participar a la jornada que es va dur a terme a Canovelles, per commemorar el 18è aniversari de l’equipament Juvenil El Local.
La jornada va comptar amb la salutació i benvinguda institucional del sr. Josep Orive, alcalde del municipi així com del sr. David Ricart, president del Consell Comarcal i el sr. Antoni García, diputat d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona. Tots tres van agrair l’assistència i van fer una reflexió respecte la importància de les polítiques de joventut en els territoris, especialment al món local i la necessitat de disposar d’espais destinats als joves. També van destacar el paper de les diferents administracions que d’una manera més directa atenen les necessitats dels municipis i la seva gent.
La ponència principal de la jornada va anar a càrrec de Pep Montes, periodista, gestor cultural i un gran coneixedor del les polítiques de joventut i del treball que se’n fa des dels municipis. Pep Montes va destacar la importància dels equipaments o dels espais destinats als joves com a escenari i trampolí de les polítiques locals de joventut. El seu discurs, molt ben estructurat, es va basar en el plantejament de quatre qüestions bàsiques:
Calen espais i equipaments juvenils?
Quines són o han de ser les finalitats d’aquests equipaments?
Quines són les condicions necessàries que han de concórrer per poder atendre correctament aquestes finalitats?
Qui ha de gestionar aquests equipaments?
L’objectiu de la jornada era bàsicament reflexionar al voltant d’aquesta darrera pregunta i la conclusió va ser que si es compleixen totes les premisses de crear les condicions, atendre les finalitats per les quals es va plantejar fer l’equipament i aquest és un espai flexible a les necessitats canviants dels joves, doncs segurament qui gestioni l’espai és un fet menor. El que és realment important és poder destinar un espai o un àmbit exclusivament als joves, perquè segurament el primer espai municipal que com a ciutadans visita un jove és un equipament o un espai juvenil, per tant s’ha de sentir ben acollit. La qüestió es trobar la manera de gestionar un espai o un equipament adequant-se al màxim al a realitat juvenil del municipi, i dotant l’espai jove de tants recursos i tant suport com qualsevol altre equipament municipal. I també tenir clar que disposar d’un espai no és fer polítiques de joventut, les polítiques locals de joventut són un element transversal que va més enllà de disposar d’un espai per als joves.
Aquesta ponència es va completar amb la presentació de diverses experiències d’espais joves:
Espai Jove La Capella de Sant Vicenç dels Horts, que és un equipament de gestió municipal;
l’Espai Jove la Fontana del barri de Gràcia de Barcelona, que va aportar la seva experiència municipal de gestió mixta privada i comunitària, per part del Consell de Joves de Barcelona;
i la Nau de Barberà del Vallès, que va aportar l’experiència d’equipament municipal gestionat amb la col·laboració dels joves.
Aquestes iniciatives van ser seguides amb molt d’interès pel públic. Finalment, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Yolanda Sánchez va fer la cloenda de l’acte i va animar a tots els assistents a completar la jornada amb la visita al Local, un espai per als joves de gestió municipal però on la implicació del Consell de Joves de Canovelles ha anat en augment i tenen un paper destacat en el dia a dia de l’espai i de les actuacions vinculades a joventut que es fan al municipi.