La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el vicepresident primer de la corporació, Dionís Guiteras, acompanyants del president del Consell Comarcal, David Ricart, van presentar ahir dimecres 20 de gener a la seu del Consell Comarcal el nou marc de cooperació local per aquest mandat.
Abans de començar la sessió, Conesa va explicar que la inversió del Pla Xarxa de Governs Locals busca «una millora dels serveis dirigits als ciutadans» així com de la seva qualitat. La presidenta també ha detallat que les tres línies d'inversió al territori són el Catàleg de Serveis, les Meses de Concertació i els programes complementaris.
David Ricart, per la seva banda, va fer un reconeixement al paper de la Diputació de Barcelona “proporcionant als municipis eines, com el catàleg de serveis i activitats amb les quals avançar en el desenvolupament de les funcions que ens pertoquem”, Ricart també va aprofitar per recordar “si volem administracions que desenvolupen la seva tasca sota criteris d’eficiència, eficàcia, qualitat i transparència cal garantir el finançament adequat pel compliment de les obligacions”.
El Vicepresident 1er de la Diputació, Dionis Guiteras va explicar que la Diputació té el compromís de «buscar, amb el consens del territori, i a demanda del territori», quins recursos es poden destinar per fer «un repartiment equitatiu» als municipis de la demarcació, en funció de les seves prioritats.
A l'acte també van assistir, entre d'altres personalitats de la comarca, el vicepresident tercer de la Diputació, Martí Pujol; la vicepresidenta quarta, Meritxell Budó i el diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona, Jaume Ciurana.
Principals instruments de cooperació
A través del Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019", la corporació desplegarà l'exercici de les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori.
D'aquesta manera, la garantia de la cohesió social, el foment de la diversificació econòmica del territori, l'aposta pel compliment dels principis de transparència i bon govern, i la promoció de l'equilibri territorial són els principals objectius. En aquest sentit, la Diputació aposta per reforçar la cooperació i l'assistència local en favor dels petits municipis i d'aquells altres que, per qüestions geogràfiques o demogràfiques, compten amb unes característiques especials. És per aquest motiu que el Pla preveu una regulació específica per als petits municipis i per als consells comarcals.
La "Xarxa de Governs Locals 2016-2019" treballarà amb els ajuntaments a través de quatre àmbits d'actuació per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació als governs locals: prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social; manteniment i reposició d'inversions per al foment de la diversificació econòmica; nova inversió per al foment de la diversificació econòmica; i solvència financera.
Tot plegat es gestionarà a través de les Meses de concertació (espais entre els representants de la Diputació i dels governs locals, en els quals es contrasten les necessitats i es preacorden les actuacions del mandat i els recursos), els Catàlegs de serveis (ofertes periòdiques de recursos que la Diputació presenta als ens locals en format de llibre electrònic per satisfer les seves necessitats), els Programes complementaris (instruments específics de cooperació elaborats de forma contingent), i altres instruments de naturalesa anàloga.
Per al proper any, el Catàleg de Serveis té prevista una dotació de 58,6 MEUR, un 7,5% superior al 2015. Durant l'anterior mandat, el suport de la Diputació de Barcelona als governs locals va ser de 1.176 MEUR.