Les 1es Jornades Gastronòmiques de llegums, organitzades pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, en col•laboració amb l’Associació Gastronòmica CuinaVO, el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, Convívium Slow Food del Vallès Oriental i l’Associació Llavors Orientals, es prolongaran entre el 15 de desembre i el 15 de març amb participació de 28 restaurants de 20 municipis de la comarca.
L’objectiu de les Jornades és donar a conèixer les varietats locals de llegums del Vallès mitjançant menús gastronòmics singulars i apropar els productors locals a la restauració de qualitat de la comarca i de les comarques circumveïnes, a la vegada que treballem tots conjuntament per millorar la Biodiversitat del nostre territori.
En total, en aquestes primeres jornades, s’han adherit 28 restaurants de 20 municipis de la comarca, on els ciutadans podran degustar diferents plats elaborats amb cigrons menuts, mongetes del ganxet, del carall, de genoll de Crist o Rènega negre entre altres. Actualment disposem de més de 30 productors de la comarca que aquest any tenen una producció variada de llegums.
Cada restaurant participant en les jornades que es prolongaran entre el 15 de desembre de 2015 i el 15 de març de 2016, rebrà el pòster “El Vallès és terra de llegums”, l a fitxa “Al Vallès Oriental recuperem la Biodiversitat cultivada: La mongeta del carall o carai”, el llistat actualitzat amb els productors de la Xarxa Productes de la Terra que tenen aquest any llegums i el directori d’empreses i productes 2015 de la Xarxa Productes de la Terra.
A la roda de premsa de presentació de les Jornades David Ricart, president del Consell Comarcal, ha remarcat “l’objectiu final de totes aquestes accions ha estat sempre afavorir el desenvolupament econòmic equilibrat i sostenible dels municipis de la comarca, vetllant per un Vallès amb un medi rural viu.” Per la seva part la consellera de Desenvolupament Local, Núria Hernàndez, ha ratificat “es continuarà treballant posar en valors la part rural dels nostres municipis i dels seus productors en especial a través d’activitats de comercialització i difusió del producte de qualitat i de la promoció de la venda directa entre productors i consumidors”.
En Pep Salsetes, membre de l’Associació Slow Food Vallès Oriental ha ressaltat “cal treballar conjuntament amb productors de llegums per aconseguir que cada vegada més productors es comprometin a plantar aquestes varietats” i la presidenta de l’Associació CuinaVO, Cristina Candelich, ha aprofitat per fer un reconeixement a la gran tasca que fan els joves pagesos del Vallès Oriental que aposten per plantar als seus horts les varietats locals recuperades, a la vegada que demanava “dignificar la feina i el treball d’aquest col•lectiu al qual hem de donar suport sobre tot pagant un preu juts per unes llegums que són les millors, perquè estan fetes al Vallès i el Vallès és terra de llegums”.