El 19 de febrer se celebra el Dia Internacional contra la LGBTIfòbia a l'Esport, una jornada per reivindicar la diversitat afectiva, sexual i de gènere dins del món esportiu i combatre la discriminació que encara pateixen moltes persones del col·lectiu LGTBIQ+.
Aquesta data es va escollir en honor a Justin Fashanu, el primer futbolista professional que va declarar públicament la seva homosexualitat. Tot i ser una estrella del futbol anglès, la seva valentia va portar-lo a patir rebuig i discriminació dins del món esportiu. La seva història simbolitza les barreres que encara avui molts esportistes LGTBIQ+ han de superar.
Un llegat per la inclusió i la lluita contra la discriminació
El 19 de febrer s'ha convertit en un símbol de la lluita contra la LGBTIfòbia a l’esport. Aquesta jornada recorda que encara avui moltes persones LGTBIQ+ pateixen discriminació dins del món esportiu i que cal seguir treballant per eradicar la violència i els prejudicis.
L’esport ha de ser un espai on tothom pugui gaudir de la competició, la companyia i el desenvolupament personal, sense limitacions per orientació sexual o identitat de gènere. La lluita contra la LGBTIfòbia en l’esport no és només una qüestió de justícia i respecte, sinó també un pas imprescindible per construir un esport més ric, divers i inclusiu.
Què podem fer per combatre la LGBTIfòbia a l'esport?
• Denunciar actituds discriminatòries i no tolerar comentaris o accions LGBTIfòbiques.
• Visibilitzar i donar suport a esportistes LGTBIQ+, creant espais segurs per a tothom.
• Fomentar una educació esportiva basada en la inclusió des de la base fins a l'elit.
• Impulsar polítiques i iniciatives que garanteixin la diversitat i el respecte als clubs i federacions.
La diversitat enriqueix i transforma la societat, i això s’ha de reflectir també en el dret universal de gaudir de l’esport. L’activitat física és essencial per al benestar de moltes persones i ha de ser accessible a tothom, en un entorn respectuós, lliure i igualitari.
El 19 de febrer, sumem esforços per fer de l’esport un espai on tothom pugui ser i jugar en llibertat!
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 10 “Reducció de les desigualtats” i 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.