El darrer Ple del Consell Comarcal, celebrat el passat dimecres, va aprovar el nou Programa d’Actuació Comarcal. Prèviament, el Consell d’Alcaldies, celebrat el 15 de maig, el va informar favorablement.
Un total de 185 accions, incloses en 8 línies estratègiques, conformen el nou Programa d’Actuació Comarcal (PAC), aprovat en el darrer Ple amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció de la CUP.
El document inicial del PAC es va elaborar amb un procés participatiu, en el període entre setembre de 2021 i març de 2022. Hi van participar ajuntaments, personal del Consell Comarcal i entitats com el Consell de la Gent Gran, el Consorci de Besòs Tordera, el Consorci de Residus del Vallès Oriental o la taula de concertació econòmica públic-privada Vallès Oriental Avança (TVOA).
Una vegada celebrades les eleccions municipals, el nou equip de govern l'ha actualitzat, segons marca el reglament Orgànic Comarcal (ROC), per esdevenir l'instrument estratègic on es prioritzen i defineixen les línies principals d'actuació del mandat, a partir de les quals es desenvolupen els diversos plans operatius i sectorials de caràcter anual o de projecció periòdica, en els quals s’ha d'establir, quan així sigui possible, els objectius i indicadors de gestió de cadascun dels àmbits d'actuació comarcal.
Es configura com una eina essencial per millorar l'alineament polític i gestió en l'àmbit comarcal, fixant fites i establint sistemes objectius de seguiment i, si escau, de rendició periòdica de comptes.
Aquest nou PAC manté un esperit continuista i, com a principal característica, destaca el seu alienament íntegre amb els objectius de desenvolupament sostenible, fent especial èmfasi en l’àmbit de les persones.
L’Agenda 2030 és una aposta del Consell Comarcal que, amb la creació de l’Oficina específica, desenvolupa de forma continuada accions enfocades a la difusió, la sensibilització i la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030, dins de l’organització. També ofereix eines al sector públic i privat de la comarca eines per sensibilitzar i acompanyar en la implementació dels ODS.
Qui som? Què fem? Quina és la nostra ciutadania? Quines són les seves necessitats? Quina és la nostra realitat socioeconòmica? Què volem ser? Cap a on volem anar? Com volem donar resposta a les necessitats de la ciutadania?
Són les respostes que ofereix el PAC per, a continuació, concretar les 8 línies estratègiques que el conformen:
1. Atenció a les persones
2. Desenvolupament socioeconòmic
3. Atenció al Medi Ambient
4. Especialització i optimització de la xarxa comarcal de serveis
5. Millora contínua i excel·lència
6. detecció de necessitats
7. Participació presa de decisions del territori
8. Objectius de desenvolupament sostenible
Cada una d’aquestes línies inclou tot un seguit d’actuacions. Així, en l’àmbit d’atenció a les persones, s’inclouen 66 actuacions en infància i famílies, igualtat i atenció a la diversitat, autonomia, cohesió social, educació, habitatge, atenció a la ciutadania, consum, joventut, salut i cultura.
En l’àmbit del desenvolupament socioeconòmic, es contemplen 31 accions que abasten la concertació i treball en xarxa, les persones, el territori, l’agricultura, la indústria, els serveis i el turisme.
En l’atenció al medi Ambient hi ha incloses 21 actuacions, que engloben l’eficiència energètica, l’educació i conscienciació ambiental, la innovació, la protecció del medi ambient, el suport a l’activitat econòmica, el servei d’assistència tècnica a municipis, la mobilitat i l’Oficina tècnica de Medi Ambient i territori.
Pel que fa a la línia d’especialització i optimització de la xarxa comarcal de serveis, s’inclouen 16 actuacions en àmbits com la finestra única per a la ciutadania, aprofundir en serveis d’assistència i assessorament, punt de trobada tècnica-xarxes tècniques, o eficiència de compartir serveis-treball pedagògic.
Un total de 32 actuacions conformen la línia dedicada a la millora contínua i excel·lència, en àmbits com la comunicació interna, el desenvolupament professional, la informació a la ciutadania i difusió, la millora de la transparència, la cultura organitzativa, els projectes i processos, el protocol d’atenció a l’usuari i usuària final o conèixer la seva opinió.
En la línia de detecció de les necessitats, s’inclouen 9 accions, tant en detecció interna i detecció externa.
Pel que fa a la participació en la presa de decisions del territori, hi ha incloses 9 accions i la línia destinada als objectius de desenvolupament sostenible actua com a paraigua de totes les accions anteriors.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 1 “Fi de la pobresa, 2 “Fam zero, 3 “Salut i benestar”, 4 “Educació de qualitat, 5 “Igualtat de gènere”, 6 “Aigua neta i sanejament”, 7 “Energia neta i assequible” 8 “Treball digne i creixement econòmic”, 9 “Indústria, innovació i infraestructures”, 10 “Reducció de les desigualtats”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, 12 “Consum i producció responsables”, 13 “Acció climàtica”, 14 “Vida submarina, 15 “Visa terrestre”, 16 "Pau, justícia i institucions sòlides" i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.