El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, reunit aquest matí, ha validat la creació del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental i el seu Reglament orgànic i de funcionament.
L’Objectiu general del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental, que resta pendent d’aprovar-se pel Ple del Consell Comarcal, és avançar cap a una planificació conjunta, integrada i coherent dels serveis de formació professional del Vallès Oriental, que s’ajusti a les necessitats dels sectors i les empreses del territori, així com a les estratègies de desenvolupament econòmic productiu a mig i llarg termini locals i comarcal, mitjançant la col·laboració i el consens entre les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya, les diferents administracions i els actors que intervenen en el sistema de formació professional del territori, alineats amb l’Estratègia Catalana de Formació i Qualificació Professional.
El reglament establirà els canals organitzatius i de participació en el si del propi Consell de la Formació Professional i de l’Ocupació del Vallès Oriental i els seus Òrgans de Govern i representació, així com les seves funcions i competències.
El vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, ha destacat que amb aquesta acció “arribem al 90% de compliment del Pla de Reactivació Econòmica que vam aprovar fa onze mesos”. El conseller ha volgut deixar palès que “no és un Consell que vingui a substituir els consells existents sinó que ve a sumar i a construir aliances amb els espais que ja hi havia i dona resposta a la recent creada Agència catalana de la FP que ens demana una estratègia territorial com a comarca”.
El conseller ha posat com a exemple el sector químic de la comarca, on es preveu que en els propers 10 anys es jubilarà entre un 20 i un 25% de la plantilla, amb la conseqüent necessitat per a les empreses de cobrir aquesta plantilla amb professionals qualificades.
Persones amb discapacitat
Els alcaldes i alcaldesses han pogut conèixer la creació d’un comitè d’entitats de la comarca que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual adultes i que han decidit treballar unides. Aquest Comitè el formen les entitats sense ànim de lucre Fundació Privada Vallès Oriental, Institut Municipal de Serveis als Discapacitats de Mollet del Vallès, Fundació Acció Baix Montseny, Centre d’Educació Especial Montserrat Montero, Afadis Baix Montseny, Grupdem, Apadis, Apindep Ronçana i Viver de Bell·lloc.
Els seus representants han comentat la problemàtica de les persones amb discapacitat intel·lectual una vegada surten de l’escola, que es queden a casa per falta de places o places buides creades per les pròpies entitats i no concertades per La Generalitat, falta d’una bona orientació per les persones i les seves famílies, una estructura de Cartera de Serveis Social poc flexible que no s’adapta a les necessitats de les persones i al seu cicle de vida i infrafinançament dels serveis socials.
Aquest Comitè demana al govern comarcal i als ajuntaments implicació i suport per fer un estudi de població per saber quantes persones necessiten suport i servei, conjuntament amb els serveis socials, de salut i d’educació municipals i presentar una proposta de planificació consensuada a la Generalitat de Catalunya que permeti que totes les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca tinguin un projecte de vida.
El Consell Comarcal s’ha compromès a acompanyar aquest comitè i ajudar a fer arribar a la Generalitat les seves reivindicacions.
El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, ha destacat el fet que “és pioner que en una comarca s’ajuntin nou associacions per traçar un full de ruta comuna, i acompanyats del Consell Comarcal i dels ajuntaments”.
Actualment, segons han explicat, hi ha 1.521 persones usuàries de serveis a la comarca (382 en formació i 1.139 en serveis). Els darrers 5 anys han sortit de l’escola d’educació especial 73 persones, i es preveu que en els propers 5 anys en surtin 103. Pel que fa a les sortides de l’escola inclusiva destaca la seva invisibilitat.
Coordinació davant problemes de servei de Correus
Per altra banda, en precs i preguntes s’ha estat comentant la situació amb el servei de Correus que estan patint diversos municipis de la comarca.
Arran d’una queixa de l’Ajuntament de les Franqueses, per confirmar que no fos un cas aïllat, el Consell Comarcal està recollint dels ajuntaments -de moment han contestat 17- la seva opinió o queixa sobre el funcionament del servei, de cara a fer una reunió conjunta amb la Direcció de Correus. “Ja no és un problema de les Franqueses sinó que ja comença a ser un problema comarcal”, ha dit el president Colomé.
Situació de la vacunació
Els representants del Departament de Salut han explicat la situació de la pandèmia i del ritme de vacunació a la comarca, que va a un ritme millor del que es preveia al gener i febrer. A la comarca ja estan vacunades de la primera dosi el 42’01% de la població major de 16 anys i el 18’69% de la segona dosi, una mica per sota de la mitjana catalana, que es troba en el 43’52% i 21’15% respectivament.
Consell Consultiu de la Gent Gran
A la trobada també han intervingut els representants del Consell Consultiu de la Gent Gran del Vallès Oriental, que han demanat als alcaldes i alcaldesses la creació de consells consultius locals arreu del territori.
Conveni de Serveis Socials
Per altra banda, el president, Francesc Colomé, ha confirmat a les alcaldies que la liquidació del pressupost 2020 permet complir amb el compromís adquirit pel govern del Consell Comarcal de revertir l’increment de les aportacions econòmiques previstes en el pressupost que fan els ajuntaments als serveis socials que presta el Consell Comarcal, que s’havia fixat en el 13,5%, i que finalment queda fixada en el 2,92%.
Això ha estat possible, entre d’altres, segons ha explicat el president, per la gestió feta pels consells comarcals del Vallès Occidental, Baix Llobregat i Vallès Oriental amb la consellera Meritxell Budó, per demanar un millor finançament, que s’ha traduït en un augment de prop de 165.000 euros en el fons de cooperació que rep el Consell Comarcal del Vallès Oriental.
També ha estat possible per les ofertes a la baixa de les empreses que s’han presentat a les licitacions de diferents serveis.
Xarxa de camins
Els representants del Consorci Besòs-Tordera, per la seva part, han explicat els treballs que s’estan fent per a la millora de la connectivitat de camins fluvials i carrils bici i la seva integració en la ruta cicloturista d’EuroVelo8. Aquests projectes estan inclosos en el projecte Viu el Besòs per donar continuïtat als camins fluvials, millora de les seves connexions amb les xarxes de camins locals, xarxes de transport, nuclis urbans, millora dels ponts del Besòs en la conurbació de Barcelona i rehabilitació i revisió d’alguns trams malmesos dels camins fluvials actualment en servei.