Aigua i rodalies centren el desenvolupament del primer Consell d’Alcaldies de la legislatura

Dimecres, 15 de novembre de 2023

Avui s’ha celebrat a Canovelles el primer Consell d’Alcaldies de la legislatura. En el transcurs de la trobada s’ha tractat sobre l’increment de les tarifes d’ATL i les obres de desdoblament de la línia R3 de rodalies.

Les obres de desdoblament de la línia R3 de Rodalies ha estat el primer tema tractat a la trobada d’alcaldes i alcaldesses. El secretari general de Infraestructures del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, Xavier Flores, ha explicat l’evolució de les obres de desdoblament des de Montcada a Ripoll.

Pel que fa referència a la comarca:

La Garriga-Parets del Vallès: en execució les obres de desdoblament, modernització i millora de les estacions (Parets del Vallès, Granollers-Canovelles, les Franqueses del Vallès i la Garriga). Inversió: 155 M€.

Centelles-La Garriga: contracte de redacció de l’estudi informatiu del desdoblament licitat al setembre de 2023.

Mollet del Vallès: licitació al 2023 de la redacció del projecte de construcció del desdoblament i integració urbana.

Mollet del Vallès-Montcada: licitat al juliol el contracte de redacció de l’estudi informatiu del desdoblament entre Mollet Sta. Rosa i Montcada Bifurcació. A l’estudi informatiu s’incorporarà un estufi funcional de tot l’àmbit.

Segons s’ha explicat, de moment s’estan complint els terminis, que preveuen que a mitjans de gener acabi la primera fase (estacions i passos a nivell) i es restableixi la circulació. Estan previstes noves fases: l’estiu del 2024 (instal·lació de la doble via i adequació de ponts, que comportarà un nou tall) i estiu de 2025 (senyalització, que no preveu cap tall de circulació). Es preveu que tota l’obra estigui acabada l’estiu del 2025.

Sobre la línia R3, el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, recordava la reivindicació història del territori: “és una infraestructura que estem demanant des de fa molt de temps, perquè volem una R3 a l’estil de la R2, o sigui, que disposem d’una freqüència de trens cada 15 minuts”, a la vegada que ha posat en valor la bona comunicació entre el Ministeri i els ajuntaments afectats per les obres: “Quan truquem hi ha algú darrera del telèfon. És molt important que es posin i que solucionin els problemes”, ha comentat.

Tarifes d’ATL i sequera

D’altra banda, el director del Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), David Vila, ha explicat l’increment de tarifes per al 2024 que va aprovar recentment el Consell d’Administració de l’Ens, una mesura que, segons ha explicat, respon a l’increment de costos de l’energia o costos salarials.

Segons es va anunciar des d’ATL a l’octubre, l’ens començarà a aplicar la nova tarifa a partir de l’1 de gener de 2024 i l’impacte econòmic directe de la revisió per a la ciutadania variarà en funció de la quota de cada municipi.

Vila ha explicat que, davant la situació d’excepcionalitat per sequera, es proposa que els ajuntaments activin recursos propis per fer inversions en nous pous per activar masses subterrànies d’aigua, i ha recordat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va anunciar recentment una nova línia de subvencions per a la construcció de nous pous, activació de pous en desús i potabilització.

Des d’ATL s’ha demanat als ajuntaments que continuïn amb l’esforç que estan fent d’inversió en la xarxa en baixa per evitar pèrdues. El director d’ATL ha afegit que “com a govern també ens toca continuar realitzant aquesta campanya comunicativa i informativa per demanar als ciutadans que continuem fent aquest esforç de reducció del consum d’aigua, un esforç que ja s’està donant en l’àmbit domèstic, però que cal fer també en aquelles activitats que fem fora de casa, com gimnasos i oficines”.

Precisament, el passat 6 de novembre es va constituir la Taula Territorial de l’Aigua de la demarcació de Barcelona, a la qual hi va assistir el conseller comarcal de Medi Ambient Dídac Santisteban, que va aprofitar per traslladar les necessitats específiques de la comarca en relació amb la sequera, per ser una comarca diversa on conviuen ciutats metropolitanes i municipis petits així com sectors agrícola i industrial.

Durant la trobada d’alcaldes i alcaldesses s’ha aprofitat per presentar el Servei Comarcal de Salut i l’Oficina Agenda2030

 

 

https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/ODS.png https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/16.jpg

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 15.11.2023 | 23:07