Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 "Reducció de les desigualtats" i 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.
938600706
psi@vallesoriental.cat
Núria Carné Navarro
Silvia Pérez Corts
Coordinadores Equips SBAS: Anna Ramoneda Sarrà i Núria Planas Argemí
SAD: Núria Rius Cañas
SIS: Mariona Carbó Cornet
La coordinació i la gestió dels serveis socials bàsics dels municipis menors de 20.000 habitants de la comarca.
Gestió i coordinació directa dels Serveis socials bàsics i d’altres serveis socials bàsics dels municipis que encarreguin la seva prestació al Consell Comarcal.
Gestió i coordinació compartida amb l’ajuntament de tècnics i/o administratius d’aquells municipis que queda contemplat al conveni corresponent.
La prestació, el manteniment i la millora de programes i actuacions en l’àmbit dels serveis socials i de benestar i família, es farà a través dels:
SERVEIS SOCIALS BÀSICS:
Són el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat a les persones i als àmbits familiar i social.
Els SSB s’organitzen territorialment i estan dotats d’un equip multidisciplinari que ha de fomentar el treball i la metodologia interdisciplinaris, integrat pel personal professional necessari per al compliment de llurs funcions, amb l’estructura directiva i de suport tècnic i administratiu que s’estableixi per reglament.
Tenen un caràcter polivalent, comunitari i preventiu a fi de fomentar l’autonomia de les persones perquè visquin dignament, segons les diferents situacions de necessitat en què es troben o que se’ls pugui presentar. Han de donar resposta en l’àmbit propi de convivència.
D’acord amb el nou II Pla estratègic de serveis socials 2021-2024 (PESS) i les accions amb què el Departament de Drets Socials i els ens locals han anat avançant els últims anys en el marc del contracte programa (CP), d’una banda, cal enfortir els SBAS per donar resposta a les necessitats actuals, més nombroses i més complexes, i millorar la qualitat de l’atenció a les persones, i de l’altra, cal una transversalització de gènere en les actuacions dels casos de violència masclista. Cal definir, desenvolupar i consolidar els SBAS més enllà dels equips bàsics d’atenció social. En aquest sentit, els SBAS s’han de configurar com un conjunt de serveis i actuacions al voltant dels EBAS que han de comprendre:
Servei bàsic d’atenció social: conjunt d’accions i de professionals organitzat i coordinat, que està integrat per equips tècnics, anomenats equips bàsics d’atenció social (EBAS), i que tenen l’objectiu de millorar el benestar i afavorir la integració de les persones. Atès el seu caràcter polivalent, preventiu i comunitari, la seva implantació territorial i la seva proximitat a la ciutadania esdevenen l’element cabdal i l’única porta d’entrada al Sistema Català de Serveis Socials.
Mitjançant la seva intervenció social individual, grupal i comunitària, facilita, promou i impulsa en primera instància les capacitats de les persones perquè puguin interaccionar amb la xarxa de relacions primàries, familiars i comunitàries amb exercici ple de l’autodeterminació.
Serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents
Els serveis d’intervenció socioeducativa (SIS) són uns recursos/equips preventius, que donen resposta a les necessitats d’intervenció socioeducativa en els casos de risc de desprotecció, amb caràcter diürn i no residencial, i que permeten actuar preventivament i evitar la separació de l’infant o adolescent de la seva família i del seu entorn habitual, a fi de treballar les seves necessitats en l’entorn comunitari.
Des dels nivells d’intervenció preventiu, de capacitació i suport i de tractament, els SIS es desglossen en els serveis següents:
Servei de suport a les famílies amb infants de 0-3 anys en situació de risc
Servei d’atenció diürna
Servei d’intervenció amb famílies amb infants i adolescents que estan en una situació de risc
Servei d’acompanyament socioeducatiu per a adolescents que estan en una situació de risc
Els serveis d’atenció domiciliària:
Els serveis d’atenció domiciliària, com a serveis socials bàsics, que són, han de ser uns serveis preventius, comunitaris i polivalents i, alhora, han de donar resposta a diverses situacions de necessitats, des del mateix àmbit de convivència, fomentant l’autonomia i capacitant les persones perquè es puguin desenvolupar lliurement, segons el seu projecte de vida.