Sector agroalimentari

  

Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat" i 8 "Treball digne i creixement econòmic". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 938600702

 

productesterra@vallesoriental.cat

dl@vallesoriental.cat

Conseller de l’Àrea:

Ignasi Martínez Murciano

Persona de contacte: 

Carme Garrido López (garridolc@vallesoriental.cat)

Objecte:

Donar suport a les empreses que produeixen i elaboren productes alimentaris i de qualitat al Vallès Oriental en la gestió empresarial, en els processos productius, la comercialització, la innovació i la cooperació entre empreses.

Els objectius estratègics per a treballar amb el sector agroalimentari són:

  1. Millorar la gestió empresarial a través de la formació i l’assessorament en tots els àmbits de la gestió de l’empresa: tràmits, finances, sol·licitud i gestió de subvenció.
  2. Potenciar la comercialització directa o sense intermediaris i fomentar estratègies de col·laboració amb el sector de la restauració i del comerç de proximitat
  3. Promoure la cooperació entre empreses agroalimentàries artesanes i impulsar la creació de processos de constitució d’associacions i del foment de projectes de cooperació entre les empreses.
  4. Millorar els processos productius  de les empreses dirigits a augmentar la seva qualitat i seguretat alimentari i a posar en valor el producte que elaboren.

Funcions:

Actualització i gestió del cens d’empreses del sector agroalimentari:

Dirigit a  disposar d’uns cens actualitzat d’empreses de productors i elaboradors artesans de la comarca,  amb la finalitat de poder treballar amb una base de dades actualitzada que ens permeti un coneixement més exhaustiu i real del sector agroalimentari.

Assessorament a les empreses del sector:

Dirigit als emprenedors  i a les empreses del sector agroalimentari que tinguin com a  finalitat la  millora de la gestió empresarial, l’organització de la producció i la millora de la qualitat dels productes de les empreses.

Formació a les empreses agroalimentàries:

Dirigida a formar als productors per  garantir la competitivitat en el mercat, la innovació en els productes, la identificació de nínxols de mercat, la millora dels nous canals de comercialització i distribució, la millora dels processos productius i la millora de la gestió empresarial i en especial la formació dirigida a la millora de la qualitat del producte.

Accions per a la recuperació de productes autòctons de molta qualitat:

Dirigit a potenciar la producció agroalimentària i la recuperació de productes de varietats locals de la comarca a través de la difusió i promoció a productors i públic en general,  de productes singulars,  de qualitat i amb gran valor gustatiu, que poden diferenciar i donar un valor afegit als productes elaborats pels petits productors agroalimentaris.

Promoció a fires i mostres del sector agroalimentari:

Ampliar la via de comunicació directa amb els productors de la comarca amb la participació a fires professionals,  fires artesanals i mercats no sedentaris que s’organitzen a nivell comarcal o provincial i amb la participació a nous canals de comercialització.

Promoció dels productes locals i sensibilització als consumidors, en especial als menjadors escolars: 

Dirigit a promoure els menjadors escolars ecològics i de proximitat, a crear consciència i sensibilització al voltant de l’alimentació de qualitat i temporada. Realització de fires, mercats, networkings entre productors, restaurants i comerços i realització de catàlegs per la difusió i promoció dels productes locals, especialment de les varietats locals recuperades:

  • Tomàquets del Vallès Oriental: cor de bou, rosa ple, pometa Lluís Vila, etc. )
  • Mongetes: del carai, de la neu, rènega negra, ull de perdiu, genoll de Crits, etc.
  • Oli Vera del Vallès

Recuperació de les varietats locals: 

Accions dirigides a la recuperació de varietats locals de tomàquets, de mongetes i oli Vera del Vallès entre altres, com a eina per a potenciar la producció agroalimentària de la comarca a través de productes singulars, amb la finalitat de :

  • Introduir  aquestes varietats als horts de les explotacions agràries.
  • Acompanyar en el procés d’assessorament individualitzat per la reintroducció d’aquestes varietats, així com.
  • Formar als agricultors en com millor el cultiu d’aquestes varietats
  • Creació del Banc de Llavors del Vallès Oriental, juntament amb l’Ajuntament de Granollers i l’Associació Llavors Orientals, per la conservació de les llavors i la millora de la biodiversitat de la comarca.

Dinamització del sector turístic i de la restauració al voltant dels productes de la terra: 

Realització d’accions dirigides a potenciar els productes del Vallès Oriental com a atractiu gastronòmic i turístic a través de la promoció del producte local i de les varietats recuperades als restaurants i a les activitats de difusió dels productes i productors.

Persones usuàries:

Productors/es i elaboradors/es agroalimentaris, explotacions agràries i ramaderes, agrobotiques, botigues especialitzades, restauradors/es, cooperatives de consumidors i al públic en general.

 

Consell Comarcal del Vallès Oriental

Carrer Miquel Ricomà, 46 - 08401 Granollers - Barcelona
Telèfon: 938600700
Fax: 93 879 04 44
Adreça electrònica: ccvo@vallesoriental.cat
Lloc web: www.vallesoriental.cat
Horari:  
De dilluns a divendres, 8:30-14.00 h i dimecres 16:00-18:00 h, tret període de jornada intensiva (entre primer dilluns de juny i segon divendres de setembre, del penúltim dilluns de desembre a segon dilluns de gener i vacances escolars de setmana santa)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 27.03.2024 | 15:10