L'aposta per la Formació Professional és garantia d’èxit acadèmic i professional, amb una inserció laboral que pot arribar fins al 90% en els estudis més vinculats a la indústria.
Des de dimarts 9 i fins dijous 11 d'abril, s’estarà celebrant la desena edició de la Fira Guia't, l'aparador d'estudis de formació professional del Vallès Oriental i comarques veïnes, una iniciativa del Consell Comarcal, la Xarxa de Transició Escola i Treball (XTET) i l’Ajuntament de Granollers.
Es tracta d'una cita ineludible per a joves i famílies ja que s’hi ofereix informació i orientació sobre l'oferta formativa just en el moment en què han de decidir què estudiar després de l'ESO que compta amb la col·laboració del programa d’Ocupació a la Indústria Local (OIL) “Vallès Oriental 4.0”, subvencionat per la Diputació de Barcelona.
L'aposta per la Formació Professional és garantia d’èxit acadèmic i professional, amb una inserció laboral que pot arribar fins al 90% en els estudis més vinculats a la indústria. Justament per aquest motiu, promoure les vocacions industrials entre els i les joves es torna imprescindible i el programa OIL incorpora aquest propòsit com un dels seus pilars principals d’actuació a la comarca.
Concretament, ahir dimarts al matí es va celebrar una ponència-dinàmica lúdica de la mà de dues representants de l’organització sense ànim de lucre “Young IT Girls”, organització plenament compromesa amb incentivar i/o facilitar el camí d'aquelles noies que desitgin emprendre un camí en l’àmbit tecnològic, habitualment masculinitzat o associat a feines brutes i d’esforç físic.
Els assistents, una cinquantena d’alumnes d’entre 15 i 16 anys, han pogut participar en una dinàmica molt lúdica assumint càrrecs de gestió, producció i disseny d’una torre amb un material ben especial: espaguetis i “nubes” de llaminadura. L’objectiu era evidenciar, per una banda, que el treball a la indústria ofereix moltes vessants i rols diferents i, per altra, que pot ser molt divertit i dinàmic.
Per finalitzar la sessió, tres noies han compartit el seu testimoni de com han arribat a cursar aquests estudis principalment atesos per nois:
Ens han regalat frases com “he tingut la sort que la meva família m’ha recolzat quan he tingut dubtes i sempre m’han dit que no deixi de fer allò que m’agrada per molt que altres em puguin jutjar”, o “nois!, si veieu que una noia que ha emprès aquest camí s’està fent enrere, recolzeu-la!, perquè les noies som molt necessàries a la indústria; no hem de tenir por de ser-hi, ja que serem útils allà on nosaltres ens proposem ser”.
Avui dimecres, de 15:30h a 17:30h, hi haurà una ponència i debat sota el títol “Impacte Laboral de la Indústria 4.0”, on es parlarà de l’adopció de la indústria 4.0 i dels canvis que aquesta suposarà en termes laborals, de contractació, de perfils professionals emergents així com també de la previsible destrucció d’altres. L’impartirà Joan Miquel Hernández, Cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Direcció General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya.
Es preveu que la Fira sigui visita, com cada any, per més de 2000 persones.