Ocupació a la Indústria Local – OIL

Una edició més,  des del projecte d’Ocupació a la Indústria Local es treballa per incrementar la competitivitat de la comarca i per promoure l’encaix entre les oportunitats i les necessitats del mercat de treball del nostre territori . Addicionalment i d’acord amb el títol del projecte d’aquesta edició, " OIL Vallès Oriental 4.0 ", es preveuen diferents actuacions per afavorir la transformació digital de les nostres indústries, la qual es traduirà en importants beneficis pel teixit productiu del nostre entorn: permanència en el mercat i millora de la seva competitivitat, adaptació a les exigències de flexibilitat i personalització en les produccions, estalvi de costos, millora de la presa de decisions i/o capacitat de resposta, etc.

Som conscients que  cal despertar vocacions industrials  entre les noves generacions, no només per assegurar el relleu generacional, sinó perquè l’avenç cap a la  indústria 4.0   i la seva transformació digital comportarà un significatiu canvi tant en les tasques a realitzar com dels perfils a contractar (més tecnològics i avesats a les àrees STEM -ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques-). I no podem oblidar que  la tecnologia no entén de gènere  i, per tant, cal treballar activament perquè totes i tots hi identifiquin una opció laboral vàlida i prometedora.

Vallès Oriental 4.0 es lidera des del Consell Comarcal del Vallès Oriental i és possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona, al cofinançament dels ajuntaments de Les Franqueses, Montornès del V., Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del V., Cardedeu, La Llagosta, Caldes de Montbui, La Garriga, Llinars del V., Montmeló, La Roca del V., Martorelles, Vilanova del V., la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i a la implicació de sindicats, patronals i altres ens socials del territori. Aquesta tercera edició finalitzarà el proper mes d’abril de 2020.

Si ets una empresa dels sectors metall, automoció o logística del Vallès Oriental o, en canvi, ets un particular amb interès per treballar en aquests àmbits, aquest és el teu programa!

Us  convidem a seguir de prop i a participar en les diferents actuacions  que anirem informant en els següents apartats. Igualment, posem a la vostra disposició el  correu electrònic   oil@vallesoriental.cat   on ens podeu fer arribar  qualsevol suggeriment  que cregueu rellevant i/o d’interès per assolir els objectius comentats.

                    


 

 

EMPRESA:

Si representes una empresa de la comarca i la vostra activitat econòmica està relacionada amb el sector del metall, l’automoció o la logística (CNAEs 24-25-26-27-28-29-30-32-33-45-49-52), aquest és el teu programa.

Des del Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb la participació de 17 Ajuntaments del territori i altres agents socials, oferim diverses vies de col·laboració amb les empreses que hi estigueu interessades:

  • CONTRACTACIÓ BONIFICADA DE DONES: la indústria no entén de gènere i la dona hi hauria d’estar present en igualtat de condicions; la realitat, en canvi, destaca una severa infrarepresentació d’aquesta en aquest sector productiu. S’estudien els diferents aspectes que poden estar provocant aquesta situació (nivell de formació i tipus d’estudis, edat, etc.), havent-hi d’afegir, sovint, les reticències del mateix entorn industrial.

Per això, el programa OIL oferirà una ajuda econòmica a aquelles empreses que contractin a les participats del curs “OPERADORA DE LA INDÚSTRIA METAL·LÚRGICA I AFINS”.

Si pot ser del vostre interès,  en breu publicarem les bases  per a  l’adhesió al projecte i la posterior  sol·licitud de l’ajut  .

  • AJUTS I ACOMPANYAMENT EN L’ADOPCIÓ DE LA 4.0: la indústria 4.0 ja és una realitat i, més aviat que tard, totes les empreses us hi haureu d’endinsar. Aquesta transformació digital es traduirà en importants beneficis pel teixit productiu del nostre entorn: permanència en el mercat i millora de la seva competitivitat, adaptació a les exigències de flexibilitat i personalització en les produccions, estalvi de costos, millora de la presa de decisions i/o capacitat de resposta, etc. La indústria 4.0 està en el full de ruta de la teva empresa? Voleu saber-ne més?

Des del OIL “VALLÈS ORIENTAL 4.0” estem preparant diferents accions i ajuts per facilitar-vos aquesta transició.

  • SER EMPRESA FORMADORA: múltiples estudis avalen la realitat que, dia a dia, evidencieu a les vostres empreses: falta personal qualificat per treballar, no hi ha relleu generacional suficient per cobrir les vacants laborals que es preveuen i, sovint, l’empresa veu limitades o alentides les seves possibilitats de creixement per aquesta manca de personal. Creiem, però, que revertir aquesta situació és coresponsabilitat de tots/es.

Si també és el vostre parer, podem definir una actuació formativa a mida a les vostres instal·lacions per a formar un grup petit d’usuaris/àries en les tasques i habilitats que requeriu. Altres empreses ho han emprès anteriorment i l’experiència i resultats han estat molt positius.

  • NECESSITATS DE CONTRACTACIÓ DE PERSONAL: treballem per cercar l’encaix entre l’oferta i la demanda laboral de la comarca. Al llarg d’aquest programa, el Consell Comarcal programarà diverses accions formatives per professionalitzar les persones en situació d’atur i/o recerca de millora de feina. Aquestes, juntament amb les ateses al servei local d’ocupació del vostre municipi, estaran disponibles per a cobrir les necessitats de contractació que us puguin sorgir.

Aquí podeu consultar el vostre Servei Local d’Ocupació: 

https://www.diba.cat/slo/onsom2.asp?com_codi=41

  • PERSONAL EN PRÀCTIQUES: facilitar l’entrada a l’empresa sota un marc de pràctiques és beneficiós per les dues parts: la persona aplica, en un entorn real, els conceptes teòrics apresos a l’aula, mentre que l’empresa té l’oportunitat de formar a mida a un/a possible futur/a treballador/a.
  • ALTRES COL·LABORACIONS POSSIBLES: t’interessaria rebre assessorament per redactar un pla d’igualtat? Vols participar en les matinals empresarials on treballem sobre temes i problemàtiques d’interès per al sector? Vols proposar-nos alguna altra via de col·laboració entre el sector productiu, agents socials i administració? Per qualsevol d’aquests o altres temes, ens trobareu a:

oil@vallesoriental.cat

 

 

CIUTADANIA :

El programa OIL “VALLÈS ORIENTAL 4.0” cerca millorar l’ocupabilitat de les persones del nostre territori fomentant el seu desenvolupament competencial i afavorint així la inserció laboral i la retenció del talent a la comarca i a l’empresa.

Cal ser conscients que despertar vocacions industrials entre la població és una prioritat i una oportunitat : prioritat, no només per assegurar el relleu generacional, sinó perquè l’avenç cap a la indústria 4.0 i la seva transformació digital comportarà un significatiu canvi tant en les tasques a realitzar com dels perfils a contractar (més tecnològics i avesats a les àrees STEM -ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques-). I una oportunitat perquè la indústria ofereix un entorn laboral estable, amb projecció de futur i uns salaris molt competitius. I la dona, especialment, ha de poder-hi trobar el seu lloc, trencant barreres psicològiques pròpies i del context social que imposen el fet de ser un entorn eminentment masculí.

Des del Consell Comarcal del Vallès Oriental, amb la participació de 17 Ajuntaments del territori i altres agents socials, oferim diverses vies de col·laboració per a les persones que estigueu interessades en aquest projecte i els seu propòsits:

  • FORMACIONS I CURSOS: s’estan planificant diverses accions formatives per afavorir l’encaix entre el perfil de les persones cercant feina i les necessitats de contractació de les empreses del territori. Segueix atentament aquest apartat o pregunta al teu servei local d’ocupació on podran informar-te i assessorar-te de les diferents opcions disponibles.

Per mantenir-vos informats de les diferents formacions, podeu clicar aquí

  • BORSA LABORAL: si participes en alguna de les nostres actuacions, passaràs a formar part de la borsa laboral del programa, la qual afavorirà la inserció de candidatures qualificades a les empreses que necessitin incorporar nous professionals.
  • ALTRES ACTUACIONS: puntualment, s’organitzaran altres actuacions com visites a empreses per conèixer de més a prop l’activitat econòmica del nostre territori, visita a algun LabMaker, sessions d’speed-job dating, etc. Anirem informant  aquí

 

 


 

ACCIONS FORMATIVES:

La formació és el principal pilar per al creixement personal i laboral de les persones. Una formació adequada i contínua ens capacita i apodera per assumir nous reptes.

L’OIL “VALLÈS ORIENTAL 4.0”, té l’objectiu de fomentar la competitivitat de la indústria local en el sector del metall, l’automoció i la logística; per aconseguir-ho, cerquem, entre altres propòsits, promoure la qualificació professional i el desenvolupament competencial de la població activa de la comarca mitjançant diverses propostes formatives.

14 dones ja han finalitzat el curs “OPERADORA DE LA INDÚSTRIA METAL·LÚRGICA I AFINS”, amb un mòdul addicional per obtenir el carnet de carretons elevadors   i 14 més estan atenent la segona edició. El curs té una durada de 150 hores i contempla conceptes d'electrònica, mecànica, hidràulica, pneumàtica, un mòdul de millora contínua (5S's, sistema SMED i Lean Manufacturing), qualitat i riscos laborals.

Per altra banda, 60 persones van assistir a la sessió de presentació d'un curs per obtenir els  carnets de carretons elevadors, plataforma elevadora mòbil i pont grua, així com d’una introducció al Picking . Donada l’acollida, ja s'ha celebrat la primera edició i n'hi a una segona de prevista que començarà el proper 3 de juny . Seran 45h i es durà a terme a Montornès del Vallès i a Ripollet. Si és del teu interès, posa't en contacte amb el teu servei local d'ocupació. Les places són limitades!

Per altra banda, disposem de 50 places per obtenir la Targeta Professional del Metall (TPM). Segons el Convenio colectivo Estatal de la Industria, la Tecnología y los Servicios del Sector del Metal (codi de conveni n.º 99003435011900), subscrit el 24 de marzo de 2017, les empreses han de formar als seus treballadors en un termini màxim de tres anys. Serà una formació presencial de 20h a Les Franqueses del Vallès. La primera edició serà del 17 al 21 de juny i la segona edició, del 23 al 27 de setembre. Apunta't-hi, t'hi esperem!

Finalment, tenim prevista una formació de llarga durada en Tècniques de fabricació i ajustatge d’utillatges. En total, seran 350 hores i el curs s'iniciarà el proper 16 de setembre. Si és del teu interès, no esperis més i contacta amb el teu Servei Local d'Ocupació per reservar la teva plaça.

Contacte amb el vostre servei local d’ocupació:  https://www.diba.cat/slo/onsom2.asp?com_codi=41

 

 

 


 

ALTRES ACTUACIONS

Les actuacions del programa OIL VALLÈS ORIENTAL 4.0 van tenint ressò en els mitjans del territori, com són els següents retalls en premsa i notícies a VOTV:

     

CURS "OPERADORES DEL METALL I AFINS", 100% destinat a dones. Cobertura de la notícia per VOTV. Veure aquí

----------

Del següent vídeo, el programa OIL està explicat en els primers 15 minuts:

Darrera actualització: 23.05.2019 | 14:55
Darrera actualització: 23.05.2019 | 14:55