Aquesta guia ofereix una visió completa sobre la creació i gestió de Comunitats Energètiques (CE) al Territori B30.
El Parc de Recerca UAB, en col·laboració amb els consells comarcals del Vallès Oriental i Vallès Occidental, ha presentat avui la Guia per a la creació de Comunitats Energètiques. Elaborada en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) "Circular B30", amb la participació del Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, aquesta guia ofereix una visió completa sobre la creació i gestió de Comunitats Energètiques (CE) al Territori B30.
Dirigida tant a la ciutadania com al comerç, empreses locals i administració pública, la guia neix d’una necessitat d’emprendre accions col·lectives cap a un model renovable, amb el consumidor al centre. L’objectiu principal de la guia és, doncs, fomentar la participació i apoderament de la comunitat local. Així, es promou la sostenibilitat als Vallesos i la creació de comunitat dins el marc de la transició energètica, al temps que es contribueix a la mitigació de l’emergència climàtica.
El territori B30 és un espai clau per a la correcta transició energètica del territori. Amb un full de ruta específic, eines i exemples reals i concrets per a una implementació efectiva de Comunitats Energètiques, la guia s’assegura de garantir les necessitats i reptes específics del territori.
La jornada d’avui ha estat inaugurada per Xavier Gabarrell, vicerector de Campus i Sostenibilitat de la UAB; Dídac Santisteban, conseller comarcal de medi ambient del Consell Comarcal del Vallès Oriental i Andrés Medrano, conseller comarcal de transició energètica del Consell comarcal de Vallès Occidental.
El conseller del Vallès Oriental, Dídac Santisteban ha volgut subratllar el paper protagonista de la ciutadania i les empreses en aquesta fita: "Les nostres comarques són grans consumidores d'energia i tenen molt potencial econòmic, industrial, així com comercial i és molt important donar protagonisme tant a les empreses com als ciutadans per arribar a ser grans generadors d'energia".
D'altra banda, tots ells han destacat el paper de les comunitats energètiques en el procés de transició energètica i han afirmat que la guia esdevindrà una eina de treball per a les accions d’impuls de comunitats energètiques de les Oficines comarcals de transició energètica.
A continuació, Xavier Massa, director d’operacions de Km0 ha presentat la guia i ha explicat el procés de creació d’una Comunitat Energètica. La jornada ha finalitzat amb la presentació de dos exemples d’èxit, un a càrrec de Jaume Castellà, de la consultoria energètica ePlural, que ha explicat l’experiència de la Comunitat Energètics de Castellbisbal, i l’altre a càrrec de Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.
La Guia per a la creació de Comunitats Energètiques està disponible per a la descàrrega gratuïta a través del web de "Circular B30", del web de l'Oficina Comarcal de Transició energètica del Vallès Oriental i del web de l’Oficina de Transformació Comunitària del Vallès Occidental.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 “Energia assequible i no contaminant”, 9 “Indústria, innovació i infraestructura” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.