Una cinquantena de professionals de la comarca reflexionen sobre la diversitat sexual i de gènere a l’àmbit local
- Amb motiu de la celebració del dia per l’alliberament sexual i de gènere, que se celebra el 28 de juny.
Al voltant de 50 professionals dels serveis comarcals i locals vinculats als serveis d’Igualtat, Acció Social i Salut Comunitària i educatius del Vallès Oriental i persones vinculades a entitats socials d’àmbit local i comarcal van participar ahir a la jornada sobre diversitat sexual i de gènere que es va celebrar a la Sala Tarafa de Granollers.
La trobada estava organitzada pels ajuntaments de Granollers, Mollet del Vallès i les Franqueses del Vallès i el Consell Comarcal, amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
En la jornada, organitzada amb motiu del dia per l’alliberament sexual i de gènere que se celebra 28 de juny, es va reflexionar sobre la forma d’introduir la bona pràctica professional en clau LGBTI+, per a què les administracions, serveis i entitats esdevinguin espais inclusius i respectuosos amb la dissidència i on totes les persones LGBTI+ les sentin seves per a aixoplugar-se.
Tothom va coincidir en què el treball dels/les professionals que hi treballen ha de focalitzar-se en acabar amb les desigualtats per raó d’identitat de gènere, d’expressió de gènere, d’orientació sexoafectiva, d’orientació romanticoafectiva, de variacions intersexes i de maneres de relacionar-se, acompanyant a les persones que ho requereixin, incidint en el desplegament de polítiques públiques des d’un vessant LGBTI+ i portant a la praxis professional la mirada transfeminista i interseccional.
La jornada va comptar amb les intervencions de Roser Colomé, consellera en funcions de Polítiques Socials i d’Igualtat del Consell Comarcal, Maria del Mar Sánchez, regidora en funcions d’Igualtat de Granollers, Lluïsa Jiménez, responsable de l’Àrea de Planificació i Desplegament Territorial de la Direcció General de Polítiques LGBTI+, Susanna Villacampa, jurista de la Secretaria d’Igualtats, Llorenç Sorlí, Actua Vallès, LaPaki de Cardedeu i Punt LGBTI de Granollers. La cloenda va comptar amb un recital de poesia transfeminista a càrrec de Zoe García Castaño, músic, biòleg especialitzat en gènere, formador, escriptor i productor.
Estadístiques
Durant la trobada es van donar a conèixer algunes dades estadístiques de l’”lnforme sobre l’evolució dels delictes d’odi a Catalunya l’any 2021”, on es reflecteix que aquell any s’hi enregistraren oficialment 101 casos de denúncies per orientació sexual i identitat de gènere. I que al conjunt de l’Estat se’n registraren 466.
Pel que fa a l’atur de persones trans*, segons un informe de la UGT, més d’un 80% de les persones trans* es troba en situació d’atur.
Xarxa SAI
El Vallès Oriental disposa des del 2020 del Servei d’Atenció Integral (SAI) LGBTI+, un servei creat mitjançant la XARXA Pública de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ en coordinació amb els diferents ens municipals, comarcals i generals de Catalunya.
Aquest servei ofereix atenció directa, formació, assessorament, prevenció, acompanyament, sensibilització i informació destinada a tota la població i professionals dels diferents àmbits i entitats, en especial a aquelles famílies i persones intersexuals i dissidents quant a l’expressió de gènere, la identitat de gènere, l’orientació sexoafectiva, l’orientació romanticoafectiva i les maneres de relacionar-se.
El seu objectiu és prevenir i erradicar l’odi LGBTI+, a banda de donar resposta a les situacions de discriminació que hagin patit, pateixen o siguin susceptibles de patir qualsevol persona per ser LGBTI+. El servei pretén donar respostes coherents, properes i coordinades a les necessitats presentades. És de caràcter gratuït i proper, és a dir, s’ofereix un espai obert a tota la població que respecta la confidencialitat.
A la comarca hi ha quatre SAIs: SAI LGBTI+ CCVOR (dona cobertura als municipis de menys de 20.000 habitants de la comarca), SAI Granollers, SAI Mollet del Vallès i SAI Les Franqueses del Vallès. També hi ha Punts SAIs als municipis de la Llagosta, Caldes de Montbui, Cardedeu, la Garriga, Parets del Vallès i Montornès del Vallès
En el següent mapa es poden localitzar tots els SAIs i Punt SAIs de la comarca.
Des del Servei SAI del Consell Comarcal també s’ha elaborat un glossari específic.