La comarca avança cap a un protocol conjunt en la prevenció i abordatge de les violències masclistes
El passat divendres una vintena d’electes i professionals de Serveis Socials Bàsics i serveis especialitzats de la Xarxa per a l'Abordatge de la Violència Masclista de la comarca van participar en una càpsula organitzada des de l’Observatori-Centre d'Estudis i l’Àrea de Polítiques Socials i d’Igualtat del Consell Comarcal amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència vers les dones.
La trobada es va emmarcar en els treballs que s’estan desenvolupant per generar un marc comú en l’elaboració d’un protocol comarcal de prevenció i abordatge de les violències masclistes que sigui consensuat i atengui les realitats diverses de tot el territori.
En la seva intervenció, la consellera d’Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal, Mònica Utrilla, va posar de relleu el compromís institucional del Consell Comarcal en la igualtat de gènere i en la voluntat d’erradicar les violències masclistes, i també de crear un protocol més actualitzat d’acord amb el nou marc legislatiu que atengui la diversitat del territori.
La consellera va parlar sobre la violència masclista com “una qüestió crucial que afecta a tota la societat, comporta una violació dels drets humans vers les dones i representa una manifestació d’aquesta discriminació estructural que patim les dones basada en el gènere”. I va recordar que aquestes violències “a més de generar un impacte negatiu en la integritat física i psicològica de les dones, representen una barrera per a la consecució d’una societat més justa, igualitària i lliure de violències”.
En la trobada, es va presentar l’Estadística de violència masclista al Vallès Oriental 2022 per part de Núria Maynou, tècnica de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal. Pel que fa a la ponència impartida per Lucia Ortiz, especialista jurídica en dret de família, es va tractar sobre el principi de diligència deguda que qualifica i concreta com han de complir-se les obligacions legals per garantir l'accés efectiu als drets de dones, infants i adolescents, i ofereix un marc d'avaluació per determinar què és el que constitueix el compliment eficaç de les obligacions de prevenir i reparar les violències masclistes.
La trobada va posar de manifest la diversitat de necessitats i casuístiques que existeixen a la comarca i, alhora, la necessitat de crear espais de debat per a la construcció d’un protocol comarcal que contempli la prevenció de les violències masclistes al territori així com un abordatge comú dels casos adaptat a les diferents realitats.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.