Dissabte passat se celebrava a Cardedeu la primera jornada del «Vallès Queer», un espai d’aixopluc perquè les persones dissidents del Vallès Oriental fessin xarxa, aliances i comunitat LGBTIA+.
Prop de cinquanta persones van assistir a la jornada, on es van compartir vivències, aprenentatges i experiències pel que fa a les múltiples existències que hi ha en el món LGBTIA+.
La trobada va començar amb una ponència que il·lustrava el context rural LGBTIA+ i altres realitats que defugen de l’endoal·locisheteronorma (endosexual, al·losexual, cisgènere i heterosexual), com la de les persones no-binàries, entre altres. També es van presentar projectes que insereixen en la realitat del jovent dissident a la comarca, com el cas de la Paki de Cardedeu, a càrrec de Bru Madrenas, Llorenç Sorlí, i dues joves de la Paki.
El taller sobre diversitat sexual i de gènere va endinsar les persones participants en els conceptes, la història i les terminologies que configuren la realitat LGBTIA+, a càrrec del SAI de Pineda de Mar.
El taller de drag queer va servir per generar una dimensió d’autoexploració i experimentació quant al gènere on les persones participants descobririen altres maneres de performar-se i expressar-se, a més d’aprendre sobre els orígens, la història i referències del món drag. Va anar a càrrec de Gigi la Fox i Barjaula Travesti.
Les actuacions drag van esdevenir una màgica expressió sobre com des de la dissidència del gènere es pot generar una crítica social cap al patriarcat, el capitalisme, el neocolonialisme i el capacitisme. Les actuacions drag foren encapçalades per Ander Caliente, Don Amor, Jessica Pulla, Barjaula Travesti i Gigi la Fox.
En acabar, l’actuació de Lefa’m Blanc i PD remolatxa va servir per posar el toc musical i de ball amb múcica dissident fins ben entrada la matinada.
La jornada va estar organitzada per l’Àrea de Joventut i el SAI LGBTI+ del Consell Comarcal i la Vorera del Baix Montseny amb la col·laboració de Parlem Queer de la Llagosta, el SAI de Pineda de Mar, l’Ajuntament de Cardedeu i la Diputació de Barcelona.
Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides", número 10 "Reducció de les desigualtats" i 4 "Educació de qualitat". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.