Ahir a la tarda es va celebrar el plenari polític de Joventut de la comarca, la trobada dels regidors i regidores dels ajuntaments coordinada des del Servei de Joventut del Consell Comarcal.
El plenari va estar presidit pel gerent, Carles Fernández, en substitució del conseller comarcal de Joventut, Marc Uriach, que va excusar la seva assistència, i va comptar amb l’assistència del director general de Joventut de la Generalitat, Àlex Sastre.
En la trobada es va valorar que l’any 2021 ha continuat sent un any complicat especialment per al col·lectiu jove, un col·lectiu que necessita socialitzar-se i construir la seva identitat, i que s’ha vist molt perjudicat arran de les restriccions. També s’ha reflexionat sobre d’altres conseqüències de la pandèmia entre la població jove com és l’increment de les desigualtats, tals com la bretxa digital, les situacions de vulnerabilitat o la precarietat laboral.
Tot i així, s’ha valorat de forma positiva la tasca que s’ha fet des dels ens locals mitjançant els serveis municipals i comarcal de joventut, per donar suport a les persones joves, adaptant-se en tot moment a la realitat canviant. I s’ha posat com a fita la construcció del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya, que ha de dotar del marc estratègic que ha de marcar les polítiques de joventut en els propers anys.
Sobre aquest aspecte, des dels ens locals s’ha insistit en la necessitat que se signi amb la màxima celeritat els contractes programa amb la Generalitat que ha de dotar ajuntaments i consells comarcals de recursos estables que permetin una continuïtat en les polítiques de joventut.
També es va fer una repàs i valoració de les accions dues a terme durant l’any que acaba des del Servei comarcal de Joventut, per donar suport als municipis de la comarca a l’hora de desplegar les polítiques locals de Joventut, cercant sinergies, traspassant dubtes, inquietuds, necessitats, etc.
Destaquen les orientacions i assessoraments personalitzats de l’Oficina Jove (informació generalista i serveis especialitzats de treball, educació i mobilitat internacional) en modalitat virtual o amb cita prèvia), quatre trobades virtuals i una presencial amb professionals de Joventut del territori, formació per a professionals, la Fira Guia’t en format virtual, la XI Jornada de la Taula de Salut Jove en format presencial i el treball en el disseny del nou web del Servei Comarcal de Joventut: www.vallesjove.cat.
Impuls del Servei assistència tècnica i descentralització de l’Oficina Jove
Per a l’any que ve es vol impulsar el servei d’assistència tècnica en Joventut, adreçada a municipis petits i sense recursos per contractar un/a tècnic/a de Joventut a temps complert, però que tenen la voluntat política de fer polítiques de joventut. Consisteix en la contractació, per part del Consell Comarcal del Vallès Oriental d’un/a professional de Joventut que dediqui una part de la seva jornada als municipis sol·licitants d’aquest projecte.
D’altra banda, l’Oficina Jove del Vallès Oriental és un Servei d’Informació Juvenil d’abast comarcal que està ubicat al GRA, l’equipament juvenil de Granollers. La voluntat de l’Oficina Jove és poder-se descentralitzar al màxim de municipis de la comarca, amb la finalitat de fomentar la igualtat d’oportunitats, la proximitat i l’accessibilitat, així com el treball transversal. En aquesta direcció les professionals de l’Oficina Jove han estat treballant en una proposta de continguts i actuacions per poder implementar als municipis.
La proposta inclou diferents possibles línies d’actuació, adaptables a les necessitats de cada municipi, i deixant la porta oberta a poder plantejar noves actuacions en cas que el municipi ho requereixi.
Els ajuntaments interessats en signar un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal per comptar amb assistència tècnica en joventut o bé descentralitzar l’Oficina Jove, poden posar-se en contacte amb el Servei Comarcal de Joventut a: joventut@vallesoriental.cat.