El recull de tràmits de l’any 2023 de l’Oficina de Consum del Consell Comarcal, reflecteix que amb el 23,26%, els serveis d’electricitat, gas i aigua continua sent l’àmbit amb més reclamacions.
Li segueixen els serveis de telecomunicacions i internet amb un 11,75%, tot i que respecte a l'any passat s'observa una disminució, ja que l'any 2022 els serveis d’electricitat, gas i aigua representaven un 29,19% i els de telecomunicacions un 13,92%.
En total se n’han tramitat 817 reclamacions, de les quals 190 corresponen a serveis d’electricitat, aigua i gas, 117 a altres serveis (immobiliària, construcció, cura personal, manteniment llar, manteniment i reparació vehicles, serveis funeraris, etc), i 113 béns de consum/productes (aliments, roba, aparells domèstics, cotxes, etc).
Els serveis de telecomunicacions i internet han rebut 96 reclamacions, els serveis de transport, 71 i els serveis immobiliaris i serveis financers, 64 cadascú. Tanquen la llista de reclamacions les vendes a distància (53), els serveis de viatges i oci (45) i serveis d’ensenyament (4).
El 56,60% de les reclamacions tramitades en arbitratge estimen la sol·licitud presentada per la persona consumidora i el 37,74% estimen en part la sol·licitud presentada i només un 5,66% desestimen la pretensió de la persona que ha presentat la reclamació.
Pel que fa a les consultes, aquestes han experimentat un augment del 4,38% respecte a l’any 2022. En total, se n’han rebut 572. D’aquestes, 142 corresponen a serveis de gas, electricitat i aigua. Li segueix en segon lloc els béns de consum amb 97 consultes, i els serveis de telecomunicacions i internet amb 93.
Completen la llista altres serveis generals de consum amb 78, serveis financers (61), servei de transport (54), serveis de viatge i oci (22), servies immobiliaris (21) i serveis d’ensenyament (4).
El total de casos atesos a l’Oficina han estat 1.399 (817 reclamacions; 572 consultes; 10 queixes).
Per altra banda, destaca que el 2023 s'han obert 203 actuacions (inspeccions) al Vallès Oriental per part del servei d'inspecció de l'Agència Catalana del Consum. Les causes han estat: incompliment de normativa de productes, incompliments de seguretat, manca de documentació comercial en català, no s’informa de l’horari de l’establiment, no consten la totalitat dels preus dels menjars i begudes que s’ofereixen, no s’anuncia l’existència de fulls oficials de queixa, reclamació i denúncia, o incompliments d'etiquetatge del producte
L’Oficina Comarcal d’Informació a les Persones Consumidores (OCIC) és un servei públic i gratuït que ofereix el Consell Comarcal amb el suport de l’Agència Catalana del Consum i la Diputació de Barcelona.
L’objectiu principal és informar, orientar i assessorar a les persones consumidores en la defensa i la protecció dels seus drets.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 “Reducció de les desigualtats”, 12 “Consum i producció responsables” i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.