Una trentena de persones van assistir a la jornada “Productivitat 4.0: millora la teva competitivitat” el passat 26 de setembre, acte celebrat a les noves instal·lacions de l’Àrea de Desenvolupament Local del Consell Comarcal.
La jornada s’emmarcava dins de la tercera edició del programa Ocupació a la Industrial Local (OIL), aquest cop sota el títol “Vallès Oriental 4.0”.
En primer lloc, l’acte cercava contextualitzar el programa en termes generals (què és, quins objectius persegueix, qui en són els destinataris, com s’hi pot participar i quin n’és el marc temporal -fins abril 2020-). La missió del programa és, en resum, fomentar la competitivitat de la indústria local en el sector del metall i l’automoció, així com dels altres sectors que puguin formar part de la seva cadena de valor –especialment el sector de la logística-, mitjançant l’assessorament empresarial i la qualificació professional i el desenvolupament competencial de la població activa de la comarca per afavorir-ne la inserció i/o la millora laboral.
I per altra banda, es va compartir coneixement sobre la digitalització de la indústria amb les ponències de quatre experts en el sector: Effitronix, Eurecat, Infaimon i IndústriaMésDona.
En Guillem Casas, enginyer en cap de R+D+i a EFFITRONIX, va explicar que les fàbriques intel·ligents sorgeixen de la dinàmica dels mercats, demandants cada cop més d’individualització i personalització en els productes i els serveis oferts. “Les tecnologies estan disponibles però, com les adaptem per aconseguir els nostres objectius?”, preguntava als assistents. Doncs fent que les persones estiguin al centre del canvi; cal que la implantació de la digitalització de la indústria sigui una decisió estratègica de la companyia en ple i en la qual tothom s’hi impliqui. I la formació, en aquest sentit, hi juga un paper clau.
Tancava la seva participació afirmant que “avui, encara és un avantatge competitiu pujar al vagó de la indústria 4.0, però aviat serà un desavantatge competitiu no ser-hi”.
EURECAT, representat per Joan Buhigas (Cap d'Estudis i Coordinador Industrial del Departament de Formació), centrava la seva exposició en la importància d’un bon pla de formació. Segons l’expert, “cal cercar la relació entre la qualificació i formació dels treballadors i les necessitats detectades per a les empreses”.
Invertir en una formació adequada i a mida implica, com indicava, donar coneixement a les persones i guanyar valor per l’empresa: els treballadors s’adapten millor al canvi amb una actualització dels seus coneixements, augmentant així la polivalència del seu lloc de treball. L’empresa, en paral·lel, haurà de buscar una resposta a les mancances formatives que preveu per un futur immediat, cobrint així els perfils tècnics, específics i qualificats que el pas a la indústria 4.0 requerirà.
INFAIMON es una companyia multinacional dedicada en exclusiva a la visió artificial y a la tecnologia d’anàlisis d’imatge. En Salvador Giró (CEO del Grup i Vicepresident de l’Associació Espanyola de Robòtica y Automatització), va explicar als assistents els múltiples entorns en els quals ja s’utilitza la visió artificial, però emfatitzant que és una tecnologia imprescindible per a la automatització industrial a la qual ens dirigim. És útil tant per a controls de qualitat com per al mateix procés de producció, ja que “de les imatges se n’extreuen dades i de la interpretació d’aquestes en podem obtenir conclusions i prendre decisions”.
La ponència també girava entorn del gran desfasament existent entre els perfils laborals disponibles i els que les empreses necessiten. L’automatització de les empreses és imparable però per fer-ho possible calen, segons el Sr. Giró, treballadors qualificats.
El Grup INDÚSTRIAMÉSDONA promou, des de diferents àmbits i perfils professionals, tant incrementar les vocacions industrials en l’imaginari de la dona, com la seva cabuda en les empreses del sector. Un bon itinerari formatiu, una difusió adequada, casos pràctics que n’exemplifiquin l’èxit professional i la qualificació d’aquests llocs de treball són alguns dels fronts en els quals treballen. Així ho han explicat la Glòria Serrano i la Yolanda Beltrán, impulsores del grup que arrancava amb molta força a finals de 2017.
Cerquen involucrar-se en múltiples accions de divulgació, orientació professional, i inserció, requalificació i promoció laboral entre diferents subjectes: societat en general, escoles i centres formatius, i empreses on presentar bones experiències de dones industrials.
El programa “Vallès Oriental 4.0” preveu realitzar un estudi de necessitats entre el teixit empresarial del territori, conclusions sobre les quals es definiran accions específiques de sensibilització, formació competencial i assessorament a les empreses que vulguin emprendre el camí a la digitalització de la seva indústria. Els beneficis seran transversals per tots els implicats i, sobretot, per la professionalització dels sectors del metall, l’automoció i la logística de la comarca del Vallès Oriental.
El projecte Ocupació a la Indústria Local està subvencionat per la Diputació de Barcelona i cofinançat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental i els ajuntaments de Les Franqueses del Vallès, Montornès del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del Vallès, Cardedeu, la Llagosta, Caldes de Montbui, La Garriga, Llinars del Vallès, Montmeló, la Roca del Vallès, Martorelles, Vilanova del Vallès i la Mancomunitat de la Vall del Tenes, alhora que hi participen els sindicats CCOO i UGT i les patronals PIMEC, Unió Empresarial Intersectorial Cercle d’empresaris, Agrupació d’industrials Baix Vallès i l’empresa Eurecat.