El primer debat sobre transició energètica i desigualtats socials va constatar la necessitat de col·laboracio entre el món públic i privat per assolir els reptes que es plantegen al territori. Aquesta ha estat la principal conclusió de la jornada celebrada durant tot el matí d’ahir al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès, que va reunir una cinquantena d’assistents. Va ser l’inici dels debats “Al Vallès Oriental, reflexions de futur”, un espai de reflexió que ha iniciat el Consell Comarcal per aprofundir de manera conjunta sobre aspectes globals que estan impactant en la població i la forma d’avançar cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), treballant per un planeta més sostenible i igualitari.
“La jornada d’avui va de què entenguem que el món actual s’acaba cada dia i torna a començar al dia següent, i allò que donàvem per certeses absolutes fa uns anys, ja no ho són, i la vida ens canvia d’un mes per l’altre”, deia el conseller de Promoció econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, per contextualitzar el sentit dels debats que s’iniciaven ahir.
La jornada va posar de relleu el paper que pot exercir l’administració local com a administració més propera i amb més sensibilitat i, alhora, la necessitat de plantejar un espai d’aliances on es concreti una xarxa d’actors públics i privats per compartir i actuar a l’hora d’orientar les polítiques públiques per superar aquest marc de transicions i crisi social.
La trobada també va evidenciar que la crisi energètica és una realitat respecte a la qual cal posar-se a treballar, i termes com governança o confiança en seran claus. I es va destacar que la pandèmia ha estat un element accelerador de les desigualtats per a determinats col·lectius, subratllant la importància d’aplicar la perspectiva integral quan es parla d'aportar solucions que posin la persona en l'eix d'actuació. Cal avançar, es va dir, cap a una justícia social més global i treballar per tirar endavant aliances estratègiques públic-privades des de l'àmbit local.
El president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, emplaçava a la inauguració a “treballar de manera transversal amb tots els departaments de les institucions i administracions properes, així com el sector privat, per a què cap veí i/o veïna es quedi exclosa per la pobresa energètica” i afegia que “és responsabilitat de tothom buscar recursos i detectar possibles casos de persones amb risc”.
El conseller Jordi Manils, per la seva part, reflexionava sobre la temàtica dels dos debats d’avui: “quanta emergència climàtica podem suportar mantenint el nostre nivell de vida i quanta desigualtat social suposa mantenir el nostre nivell de vida”, deia, i proposava que “els que tenim responsabilitats públiques i els que teniu responsabilitats al teixit productiu hem de fer un pacte per resoldre alguns dels impactes que aquesta emergència climàtica està generant a la nostra societat”.
En el mateix sentit es va pronunciar Encarna Ortiz, regidora de Joventut, Turisme i Promoció de Mollet del Vallès, “Tenim el repte d’abordar aquesta transició i aquesta transformació verda tenint en compte tots els ciutadans; hi ha persones que estan en situació de risc i no els hem de deixar mai de banda”, va dir.