El Consell Comarcal ha presentat avui a Montornès del Vallès l'estudi "L’impacte dels impostos municipals als polígons d'activitat econòmica del Vallès Oriental". Es tracta del primer informe monogràfic de l’Observatori dels Polígons d’Activitat Econòmica (OPAE) i analitza la regulació dels quatre impostos municipals més importants als 32 municipis del Vallès Oriental que disposen de PAE i a 7 municipis de comarques properes.
L’Estudi vol ser una fotografia acurada dels tipus impositius, coeficients i bonificacions que s’apliquen als municipis que disposen de PAE, amb l’objectiu de generar reflexió i debat entre ajuntaments i agents socials i econòmics per promoure el desenvolupament econòmic de la comarca des d’una perspectiva clarament territorial, segons ha destacat el conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, que ha comentat que “avui el que fem és començar un procés de reflexió amb bona informació que ha de servir per tendir a harmonitzar el màxim possible les condicions fiscals al Vallès Oriental”. “Farem més i millor ocupació, enfortirem més el nostre teixit empresarial industrial si cooperem i no competim. Hem de prevaler la cooperació per sobre de la competició”, ha dit.
Per la seva part, l’alcalde de Montornès del Vallès i conseller comarcal, José Antonio Montero, ha destacat “la importància de l’àmbit local en el desenvolupament econòmic”. “Fa molts anys que ens reivindiquem perquè pensem que des de l’àmbit local i els ajuntaments, des de la proximitat, hi ha moltíssima feina a fer” ha dit i ha posat en valor la concertació territorial i la visió territorial. “Cal aixecar la mirada estratègica, cal fer visió àmplia i treballar conjuntament”, ha comentat.
L’estudi, presentat pel tècnic de PAE del Consell Comarcal, Albert Marañon, se centra en els quatre impostos més recurrents i que més afecten a les empreses: l’impost sobre els béns immobles, l’impost d’activitats econòmiques, l’impost de vehicles i el de construccions. L’àmbit geogràfic d’estudi són els municipis de la comarca que disposen de PAE i, per tal de disposar d’una perspectiva comparada més àmplia, s’analitzen també els impostos de diversos municipis de comarques veïnes (Manresa, Moià, Montcada i Reixac, Rubí, Santa Coloma de Farners, Santa Perpètua de Mogoda i Vic).
A banda de l’anàlisi dels impostos, l’estudi analitza també l’impacte d’aquests en les finances municipals respecte el total d’ingressos corrents, i també fa un anàlisi de la pressió fiscal que suposa per a les empreses. Així, s’incorpora un càlcul de la càrrega impositiva a cada municipi per a 3 supòsits d’activitats econòmiques.
Algunes conclusions de l’estudi són: