Les jubilacions previstes per les properes decades a la indústria fan necessari un relleu generacional i el programa Vallès Oriental 4.0 pretén fomentar les vocacions industrials especialment entre les dones per reforçar un sector encara avui masculinitzat.
El programa “Vallès Oriental 4.0” d’Ocupació a la Indústria Local (OIL) cerca millorar la competitivitat del sector industrial del metall, l’automoció i la logística de la comarca
El sector industrial ofereix moltes oportunitats laborals, amb salaris competitius i contractes estables. Diversos estudis alerten, però, del creixent desequilibri entre la demanda i l’oferta especialment en les disciplines que es coneixen com STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
Concretament, en els propers 10 anys es produiran 75.000 jubilacions al sector industrial català i cal relleu generacional. Així doncs, contribuir a despertar vocacions es torna imprescindible, tant per cobrir aquestes posicions laborals com per les que es preveuen de noves, amb l’imparable adopció de la indústria 4.0.
És per això que el programa Vallès Oriental 4.0 pretén alliberar tot el potencial del sector a través d’accions com l’assessorament i l’acompanyament empresarial per a la introducció d’eines de la indústria 4.0, l’oferta de formacions competencials que puguin millorar l’ocupabilitat dels/les participants i el foment de les vocacions industrials entre la població general i, especialment, entre les dones i els joves.
I en aquest context, on està la dona (50% de la població)? Els sector industrials del metall, l’automoció i la logística són sectors productius fortament masculinitzades i sovint, associats a feines brutes i d’esforç físic. Si hi analitzem la presència de la dona, en sorgeix una xifra minsa (per exemple, per cada nou homes que cursen estudis superior tècnics o tecnològics hi ha una sola dona) i estrictament reduïda a llocs administratius o de vendes. Des del programa “Vallès Oriental 4.0” ens hem proposat dur a terme accions específiques per canviar aquesta situació. Una d’elles, correspon a la ponència de Young IT Girls programada pel dimarts 9 d’abril a Fira Guia’t, quan un auditori únicament femení serà interpel·lat per apoderar-les en les seves capacitats tecnològiques i presentar-los totes les oportunitats laborals que ofereix el sector industrial (moltes d’elles amb un fort impacte social i humà). Una altra actuació programada és el curs “operadora de la indústria metal·lúrgica i afins”, que el 5 de març presentarà el detall del programari a les 15 primeres participants per començar el dilluns dia 11 de març. Aquestes dones, provinents de qualsevol sector laboral, compartiran un denominador comú: el desig d’inserir-se en un mercat laboral amb molta projecció de futur i el convenciment que la indústria no entén de gènere. En total, seran 150 hores de formació i un mòdul complementari per obtenir el carnet per a dur carretons. Addicionalment, les empreses que les contractin un mínim de 3 mesos, podran acollir-se a rebre una bonificació econòmica (en breu es publicaran les bases legals).
I en aquest context, on està la dona (50% de la població)? Els sector industrials del metall, l’automoció i la logística són sectors productius fortament masculinitzades i sovint, associats a feines brutes i d’esforç físic. Si hi analitzem la presència de la dona, en sorgeix una xifra minsa (per exemple, per cada nou homes que cursen estudis superior tècnics o tecnològics hi ha una sola dona) i estrictament reduïda a llocs administratius o de vendes. Des del programa “Vallès Oriental 4.0” ens hem proposat dur a terme accions específiques per canviar aquesta situació.
Una d’elles, correspon a la ponència de Young IT Girls programada pel dimarts 9 d’abril a Fira Guia’t, quan un auditori únicament femení serà interpel·lat per apoderar-les en les seves capacitats tecnològiques i presentar-los totes les oportunitats laborals que ofereix el sector industrial (moltes d’elles amb un fort impacte social i humà).
Una altra actuació programada és el curs “operadora de la indústria metal·lúrgica i afins”, que el 5 de març presentarà el detall del programari a les 15 primeres participants per començar el dilluns dia 11 de març. Aquestes dones, provinents de qualsevol sector laboral, compartiran un denominador comú: el desig d’inserir-se en un mercat laboral amb molta projecció de futur i el convenciment que la indústria no entén de gènere. En total, seran 150 hores de formació i un mòdul complementari per obtenir el carnet per a dur carretons. Addicionalment, les empreses que les contractin un mínim de 3 mesos, podran acollir-se a rebre una bonificació econòmica (en breu es publicaran les bases legals).
El programa OIL és un programa de col·laboració público-privada per generar canvis en els territoris d’influència i al Vallès Oriental treballem per donar veu tant a la indústria local com a les persones tot cercant actuacions que afavoreixin el millor encaix entre ambdues.
El programa, que té previst finalitzar el 30 d'abril del 2020, es lidera des del Consell Comarcal i és possible gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona, al cofinançament dels ajuntaments de Les Franqueses, Montornès del V., Santa Maria de Palautordera, Granollers, Canovelles, Sant Celoni, Parets del V., Cardedeu, La Llagosta, Caldes de Montbui, La Garriga, Llinars del V., Montmeló, La Roca del V., Martorelles, Vilanova del V., la Mancomunitat de la Vall del Tenes, i a la implicació de CCOO i UGT, PIMEC, UEI, l'AIBV, i EURECAT.