El dinamisme demogràfic del Vallès Oriental es manté, també en relació a la població d’origen estranger, que augmenta lleugerament aquest darrer any

Dijous, 31 de març de 2022

Nota informativa sobre població d’origen estranger al Vallès Oriental elaborada per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.

La població estrangera[1] resident al Vallès Oriental és de 39.311 persones a 1 de gener del 2021, xifra que representa el 9,5% de la població de la comarca, percentatge inferior al de Catalunya (16.1%) i al de l’àmbit metropolità (15,6%). El nombre d’estrangers ha crescut al voltant del 0,57% a la comarca, en concret, durant 2021 resideixen 233 estrangers més, segons es desprèn de la Nota Informativa elaborada per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal.

Al conjunt metropolità. en canvi, s'ha generalitzat un decreixement de les xifres, per damunt del -1.6%; Catalunya també ha reflectit un descens important de la població d'origen estranger. Cal tenir en compte que la presència d’estrangers està molt relacionada amb la grandària dels municipis; de fet, pràcticament el 50% de la població d’origen estranger es concentra en municipis majors de 50.000 habitants, i destaca especialment Barcelona i la resta de capitals de la demarcació.

Pel que fa a la distribució per sexes, es veuen diferències significatives entre població d’origen estranger i població d’origen autòcton. Així, mentre que entre la població d’origen català i/o espanyol, la proporció és molt similar (49,9% homes i 50,1% dones), si es posa el focus en la població estrangera, s’observa que aquesta distribució és menys homogènia: el 54% de la població és masculina i el 46% restant és femenina

Per continents, l'any 2021 la població d’origen africà segueix sent la més nombrosa, amb gairebé un 39%, però la segona més nombrosa passa a ser la població d’Amèrica del Sud amb un 21%, un pes similar a la registrada l'any passat. El tercer lloc l’ocupa la població de la resta de la Unió Europea amb un 17%. Proporcionalment es veu com les nacionalitats procedents d'altres continents van guanyant pes respecte a la resta de població migrant: la població procedent d’Àsia i Oceania representa el 9%, Amèrica del Nord i Central (7%) i la resta d’Europa (6,5%).

Des d'una perspectiva municipal, es pot observar que Canovelles segueix sent el municipi amb més població d'origen estranger (19,13%), seguit de Granollers (14,47%), Mollet del Vallès (11,72%) i la Llagosta (11,71%). Per contra, els municipis amb un percentatge inferior de població d’origen estranger són Santa Maria de Martorelles (1,93%), Lliçà d'Amunt (3,19%) i Lliçà de Vall (3,40%). Si s’observa la variació interanual relativa, els municipis on més ha crescut la població estrangera són Vallromanes (+30,61%), Lliçà de Vall (+19,79%) i Sant Pere de Vilamajor (+15,68%). Per contra, on més s'ha reduït la població estrangera és a Campins (-18%), Santa Maria de Martorelles (-19,05%) i Tagamanent (-16,67%).

Les dades detallades per municipis i per seccions censals es poden consultar a la nota informativa publicada per l'Observatori-Centre d’Estudis.

 

[1] Cal tenir en compte que les variacions en el nombre d'estrangers estan afectades no només per la intensitat dels fluxos d'entrada i sortida de la migració exterior, sinó també per l'evolució del seu creixement vegetatiu i pel procés de naturalització d'aquesta població. L'any 2020, 35.058 estrangers residents a Catalunya van obtenir la nacionalitat espanyola, el 34,6% dels quals eren originaris d'Amèrica del Sud i el 30,4% d'Àfrica.

 

Darrera actualització: 31.03.2022 | 13:42