Enguany, la Fira se celebrarà durant dos dies i hi haurà tallers, mostres de cuina i activitats familiars.
La 14a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal, arribarà a Santa Eulàlia el dissabte i diumenge 20 i 21 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Enguany, la fira se celebrarà durant dos dies al matí, de 9 a 14 h amb una programació diversa per a totes les edats.
La fira vallesana inclourà tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A la Fira participaran productors i productores del Vallès de varietats locals de tomàquets, productors de pa artesà i productors que elaboren els seus productes amb tomàquet (mermelades, conserves, galets i sucs). Enguany, els productors d’oli no hi assistiran per la poca collita a causa de les condicions meteorològiques.
Després de 14 anys amb el projecte de recuperació de tomàquets, més de 30 productors compten amb llavors antigues, però s’està perdent la biodiversitat a les parades on enguany no hi hauran productors d’oli. El conseller de Productes de la Terra del Consell Comarcal, Ignasi Martínez, vol fer una "crida a la participació de la ciutadania a apropar-se a les parades de mercats i triar productes realment locals, de temporada i de varietats recuperades, per intentar revertir la situació, una crida a les institucions a facilitar la vida del sector primer i a la pagesia del Vallès Oriental a la resistència”.
Per la seva banda, l’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet, va destacar, a la presentació celebrada ahir a la tarda al Molí d'en Vendrell, que la fira "és una gran aposta del municipi i des de fa anys i s’està treballant perquè sigui un element identitari del municipi".
La Fira del Tomàquet està organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal amb la col·laboració de Llavors Orientals, Fundesplai, El Molí d'en Vendrell, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i Vall del Tenes Agrària, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.
La Fira s’obrirà ambdós dies amb la visita guiada a l'hort de l'Espelt, a càrrec de Llavors Orientals. En aquesta edició, podrà observar-se dues varietats noves de plantes de tomàquets de penjar semblants als Malacara de llavors cedides d’un pagès gironí retirat.
Com ja és tradició, la fira comptarà amb el tast de varietats antigues de tomàquets, a càrrec d’en Pep Salsetes i en Ruben Hernández i el show cooking amb l'elaboració de tres tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès (preu: 2 euros).
Els tallers familiars d'aquesta edició, a càrrec de Fundesplai seran Paper reciclat amb llavors de Tomàquet i Què és la pometa? Una poma o un tomàquet.
Seguint el fil de l’edició anterior, quatre restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet que es podrà degustar al migdia del cap de setmana de la fira.
També, com a novetat d'enguany, hi haurà un maridatge de cervesa, formatges i tomàquets de varietats locals, a càrrec de Comic Beer. La jornada clourà diumenge amb un vermut musical amb The Cooper Band.
L'organització recorda que caldrà inscriure's a totes les activitats al Punt d'Informació de la Fira.
Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà parades de productors/res de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com pa, mel o verdures i hortalisses, entre d'altres. Les parades estaran obertes de 9 h a 14 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències).
La novetat de la Fira serà una zona chill-out amb servei de bar i música durant tots els matins.
Després de l'èxit dels dos primers anys, la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 al 30 de juliol oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca. Els restaurants són Can Farell, La Bimba, La Mama i La Vostra Pizza.
Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 12 "Consum i producció responsables" i 15 "Vida terrestre". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.