Dimecres 3 de juliol a les 9.30 hores a la Masia Can Ribas de Les Franqueses del Vallès s’ha presentat el programa d’activitats de la 10ª Fira del tomàquet de varietats locals del Vallès Oriental.
Durant el més d’abril es van plantar a les finques agràries i als hort particulars de la comarca, més de 40.000 planters de varietats locals de tomàquets. Ara tot just comencen a aparèixer els primers tomàquets a les tomaqueres i a partir de la segona quinzena podrem gaudir d’aquestes varietats i com no de la Fira del Tomàquet.
Aquest any celebrem la 10ª Fira del tomàquet i tindrem tomàquets, molts tomàquets, degustacions de 5 varietats, visites a l’hort de l’expelt, tallers que ajudaran als assistents a millorar el cultiu, a conèixer com es pot produir respectant el medi ambient així com també la realització del show cooking i degustacions de receptes elaborades amb les varietats recuperades de tomàquets del Vallès.
Per celebrar aquesta edició tindrem també el primer Concurs de cuina del tomàquets en cru i cuit de varietats locals que estarà presidit per Carme Ruscalleda. El concurs està obert a tots aquells que vulguin participar i aportar alguna recepta elaborada amb tomàquets. Bases del Concurs de Cuina del tomàquet del Vallès - 2019
Aquest any 2019 com a novetat també és podrà comprar la samarreta commemorativa de la 10ª Fira del Tomàquet del Vallès, dissenyada pel guanyador del concurs realitzat a l’IES La Vall del Tenes durant el mes de juny.
El President en funcions del Consell Comarcal, David Ricart, l’Alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana Francesc Bonet i el presidents de Llavors Oriental han informat de les novetats de la 10ª Fira del tomàquet.
A la fira es podrà participar en les diferents activitats programades que permetran als visitants: tastar les diferents varietats, aprendre a cuinar o millorar les tècniques de cultiu del seu hort.
Els visitants podran començar de bon matí amb una visita guiada a l’Hort de l’Espelt a les 9.30, l’Associació Llavors Orientals acompanyarà als assistents a la visita guiada fins a la finca ecològica del Molí d’en Vendrell, una passejada que ens permetrà veure com es recuperen i cultiven les varietats locals de tomàquets a la vegada que en Xavier Gargantiel ens explica com es viu a pagès.
Tot seguit, a les 10.30 h podran fer el taller pràctic “Extractes vegetals. Guarir i revitalitzar les teves hortalisses” el dissabte o el taller “Reproducció de microorganismes: Del bosc a l’hort” si venen el diumenge.
Dissabte a les 11.30 h i diumenge a les 12.30 h es farà el Show cooking de cuinaVO amb degustació de tres elaboracions que ens faran i explicaran els cuiners de CuinaVO, i com no es podran fer preguntes que ben segur ens ajudaran a fer un bon plat pels amics i família.
Com ja és tradicional des de l’inici de la primera fira del tomàquet els visitants també podran fer la degustació de 5 varietats de tomàquets i en Pep Salsetes els hi explicarà com s’ha de fer: primer tallar el tomàquet en 8 talls, observar, olorar, tastar i després afegir pa i sal i tornar a tastar aquests tomàquets tan excel·lents que portaran els membres d’Slow Food, i sobretot anotar les experiències que s’han tingut al fer aquest tast tan magnífic.
Com a novetats aquest any tenim el primer concurs de Cuina del tomàquet en cru i cuinat. Tothom que vulgui podrà aportar un plat elaborat amb tomàquets de varietats locals del Vallès i participar en el concurs de cuina que aquest any estarà presidit per la reconeguda cuinera CARME RUSCALLEDA.
També per celebrar el 10è aniversari de la fira els assistents podran comprar la samarreta commemorativa que ha estat dissenyada per un alumne de l’IES La Vall del Tenes.
Durant tota la FIRA es farà recollida, al Punt d’Informació de la Fira, dels tomàquets de varietats locals del Vallès per part de tothom que vulgui participar al concurs organitzat per l’Associació Gastronòmica CuinaVO “Premi al Millor tomàquet 2019”. Les bases es poden consultar a www.cuinavo.cat i al facebook de CuinaVO.