Aquest dimecres 19 d’abril s’ha celebrat, a Santa Eulàlia de Ronçana, el primer plenari tècnic de l’any 2017, en el qual han participat una vintena de professionals de la comarca de l’àmbit de Joventut
La trobada s’ha iniciat a l’espai jove del municipi, La Taka, on els participants han pogut conèixer com es treballa i quines són les principals polítiques adreçades als joves que es duen a terme al municipi, destacant de manera especial l’experiència que Santa Eulàlia de Ronçana té en el foment dels pressupostos participatius, com a eina per treballar amb els joves i fomentar-ne la cultura democràtica i l’apoderament. El fet d’implicar els joves en els pressupostos suposa donar-los capacitat real de decisió alhora que els transmet la complexitat de la gestió i els apropa a l’administració dels recursos públics. El procés de pressupostos participatius es va iniciar l’any 2005 i el resultat és que al llarg d’aquests dotze anys, s’han dut a terme més de 100 accions on han participat directament més de 1800 joves de Santa Eulàlia, proposant activitats, participant a l’assemblea de decisió o liderant les actuacions escollides.
La segona part de la trobada s’ha dut a terme al Centre Cívic La Fàbrica, on s’ha pogut dur a terme un espai més compartit d’intercanvi i reflexió sobre com s’estructuren les actuacions comarcals de joventut i com es poden desenvolupar en el territori, tenint present que enguany s’ha d’aprovar el Pla Comarcal de Joventut 2017-2020. Aquest Pla és l’ eina compartida amb el territori i els municipis de la comarca i serveix per recollir, consensuar i calendaritzar les diferents demandes dels municipis, tot incorporant-hi els grans trets de les polítiques de joventut que es volen dur a terme.
A la trobada s’ha aprofitat per fer una revisió de les actuacions i del treball fet a la comarca ha partir d’una anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) feta amb tots els participants, que ens ha d’ajudar a estructurar millor el contingut del nou Pla Comarcal.
És evident que des del món local es fa necessari millorar les febleses i els obstacles que ens trobem alhora de desenvolupar les Polítiques de joventut, ja que els joves són un col·lectiu de població clau i que en aquests moments està patint una situació de vulnerabilitat important (per manca de feina, dificultats d’emancipar-se de la llar familiar, etc.). I per això, disposar d’una eina de treball com el Pla Comarcal, compartit i consensuat és necessari i útil per poder fer més útils les polítiques desenvolupades, i millorar tant el treball extern com el funcionament intern com a professionals.