Amb motiu del dia mundial de l’energia, l'Oficina Comarcal de Transició energètica del Consell Comarcal ha elaborat una infografia amb la implantació d’energia fotovoltaica per autoconsum a la comarca, un dels pilars per a la transició energètica.
Respecte el 2023, la comarca ha passat de tenir 41,9 MW instal·lats a 77,6 MW, la qual cosa vol dir que la potència instal·lada s’ha incrementat un 85,2% (35,7 MW).
El Vallès Oriental continua sent una de les comarques amb més potencial de fotovoltaica en coberta, amb el 9% de la potència total de Catalunya. Cal tenir en compte que en totes les comarques s’està duent a terme un esforç important i, per tant, aquest percentatge s’ha mantingut respecte l’any passat.
Pel què fa a l’evolució anual de nombre d’instal·lacions al Vallès Oriental, el número d’instal·lacions realitzades el 2022 va ser superior en unitats (3.726 inst. al 2022 vs. 2.944 al 2023). No obstant, en termes de potència instal·lada, al 2023 les instal·lacions han estat més grans, s’han instal·lat més MW i, per això, també s’ha incrementat la potència total d’autoconsum.
Respecte el número d’instal·lacions fotovoltaiques a la comarca, ha passat de 5.942 instal·lacions a 8.856 (un increment del 49%). D’aquestes, clarament són les instal·lacions en règim d’autoconsum individual les que més s’han col·locat, més de 2.850 instal·lacions respecte les 31 instal·lacions noves en règim d’autoconsum compartit. Això últim, per tant, representa un repte.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 7 “Energia neta i assequible”, 11 "Ciutats i comunitats sostenibles", 13 “Acció climàtica” i 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.