FAQS

  • Què és l’Agenda 2030?

És un pla d'acció adoptat l’any 2015 que neix del compromís dels Estats Membres de les Nacions Unides, vetlla per a les persones, el planeta i la prosperitat, busca enfortir la pau universal i l'accés a la justícia, així com promoure aliances.

Esta estructurada en 17 Objectius de Desenvolupament sostenible de caràcter global i universal dins els quals hi trobem 169 fites especifiques que ajuden a aterrar-los.

El lema de l’Agenda 2030 és No deixar a ningú enrere.

  • Què és el desenvolupament sostenible i quina vinculació té amb l’Agenda 2030?

El desenvolupament sostenible es defineix per primera vegada a l’Informe Brundtland l’any 1987 com:  “El Desenvolupament Sostenible és el desenvolupament que satisfà les necessitats de la generació present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves pròpies necessitats.” 

El Desenvolupament Sostenible s’estructura en tres àmbits:

  1. Econòmic
  2. Social
  3. Ambiental

El desenvolupament sostenible és el concepte que emmarca tota l’Agenda 2030 i l’Objectiu que aquesta persegueix.

  • Quina vinculació tenen l’Agenda 2030 i els ODS amb el meu municipi?

L’Agenda 2030 és de naturalesa global i busca que tot el planeta avanci cap al desenvolupament sostenible. En aquest sentit afecta i té impacte sobre totes les persones.

Els governs locals tenen un paper molt rellevant en la consecució de l’Agenda 2030 i els ODS en ser les administracions que coneixen millor la realitat del territori, i les que gestionen molts dels serveis de més impacte directe sobre la vida de les persones. La contribució dels municipis i els seus governs és clau per assolir l’Agenda 2030 i que aquesta sigui tot un èxit. 

  • Si soc una empresa o una entitat com m’impacta?

Totes les organitzacions, siguin públiques o privades, estan involucrades en la consecució de l’Agenda 2030. Les empreses i el sector privat, així com les entitats i el tercer sector també tenen un paper molt important en l’assoliment d’aquesta Agenda.

Habitualment la manera que tenen de contribuir-hi és creant i adoptant estratègies de sostenibilitat vehiculades a través d’un Pla d’acció.

  • Per on començo a treballar en ella?

Per començar a treballar en l’Agenda 2030 és indispensable formar-se. Cal que les administracions formin a aquelles persones que es convertiran en referents del projecte per assegurar-ne l’èxit.

Cal fer un treball d’adaptació de l’Agenda 2030 i els ODS, anomenat localització, que consta de dos passos:

  1. Alineament, treball de vinculació entre tot els projectes, serveis i treballs que du a terme l‘administració i els ODS.
  2. Identificació d’oportunitats de millora, veure com l’aplicació de l’Agenda 2030 a la realitat de l’administració posa de manifest les potencialitats d’aquesta.

Contacta l’oficina per rebre més informació!

  • Què vol dir treballar amb visió 2030?

L’Agenda 2030 ens aporta una nova manera de treballar i un nou model de governança basats en un marc de treball transversal que englobi iniciatives i projectes transformadors.

Treballar amb visió 2030 significa treballar considerant nous aspectes sobre els que podem/ volem impactar amb el nostre dia a dia que no estan estretament vinculats a la nostra activitat.

  • Com em pot ajudar el Consell a començar a treballar-hi?

El Consell Comarcal ha creat l’Oficina Agenda 2030 i ODS per assessorar als ajuntaments de manera personalitzada en la implantació de l’Agenda 2030.

L’Oficina ofereix assessoraments individualitzats així com serveis específics de formació, recursos i recerca de finançament.

Darrera actualització: 14.06.2023 | 14:08
Darrera actualització: 14.06.2023 | 14:08