El Consell Comarcal ha d’exercir un lideratge polític del territori a partir de les necessitats detectades. Aquest lideratge l’ha d’exercir a través del Pla Estratègic.
Hem d’aconseguir sumar tots els cervells estratègics que tenim i fer sentir la nostra veu als organismes pertinents. Com per exemple és el cas del treball conjunt entre els dos vallesos en l’Estudi de Mobilitat dels Vallesos”.
Tenim un repte molt important en aquest moment, ja que hem de ser capaços de copsar les demandes, mancances, problemàtiques que afecten al nostre territori. Hem de detectar i determinar aquells agents estratègics que ens permetin conèixer aquesta realitat amb tot detall.
Això no vol dir que només haguem de tenir en compte les demandes i opinions d’aquells agents que considerem “importants”, sinó que ens cal l’opinió de la resta d’agents i ciutadania de peu que ens permeti tenir una visió més global i encertada d’allò que ens manca.
Una de les tasques més importants i innovadores del Consell, en aquests moments, es centra en ser catalitzador de les preocupacions, mancances, necessitats dels actors del territori.
Analitzem les potencialitats que tenim i a partir d’aquí, i mitjançant la concertació entre els agents, elevem la nostra veu conjuntament.
Aquesta manera d’actuar ens dóna força i ens ofereix moltes oportunitats fins ara inexplorables.
La naturalesa de la nostra organització, que és de segon nivell, ens permet actuar com a dinamitzadors del territori.
Treballant d’aquesta manera assolim la fita de portar les nostres necessitats i els nostres neguits a les institucions que prenen les decisions que ens afecten.
Per dur a terme aquesta tasca quins passos haurem de seguir:
Detectar els òrgans institucionals en els que tenim presència actualment i en els que hauríem de tenir-ne (espais de decisió i de participació que afectin al territori).
Prioritzar en quins òrgans de decisió hem de participar en relació amb la temàtica del PAC.
Integrar en els plenaris (o estructures ja existents) un espai de reflexió ad-hoc per fer propostes sobre demandes concretes del territori.
Crear plenaris o espais de reflexió en el cas que no existeixin per determinats àmbits d’actuació del Consell Comarcal.
Establir un circuit de derivació i també terminis de resolució de les demandes.
Fer un seguiment del funcionament d’aquest circuit.
En cas de derivació a una altra administració o entitat, fer seguiment del nivell de resposta que ha aconseguit la ciutadania d’aquesta derivació.
Elaborar un informe sobre la situació de la demanda feta per poder donar resposta a la part demandant.
En cas de considerar que el Consell Comarcal pot incidir en aquesta demanda, elevar la petició als organismes pertinents.