Els municipis es troben davant d’una situació difícil de gestionar per la complexitat de la societat i de les necessitats que els hi plantegen.
A la vegada cal aconseguir economies d’escala que permetin optimitzar els recursos existents al territori.
Aquests fets no han d’anar en detriment del servei que s’ofereix a la ciutadania ja que cal que els serveis tinguin un nivell de qualitat elevat. Per aconseguir-ho cal l’especialització de les persones, compartir coneixements i tenir una elevada expertesa, etc.
Un element més a tenir en compte és la situació socioeconòmica del nostre territori ja que la nostra és una comarca dispersa. Aquest fet no ha de provocar una desigualtat a l’hora de rebre els serveis. Hem d’aconseguir la igualtat d’oportunitats per a tots els habitants de la comarca, visquin on visquin.
Com administració de segon nivell hem de superar tots aquests reptes.
La nostra experiència acumulada al llarg dels anys ens ha permès i ens permetrà donar resposta a aquestes necessitats davant les que ens trobem actualment.
Hem de ser capaços d’oferir aquell servei especialitzat i adequat a la matèria requerida i a mida, perquè respongui a allò que realment necessita l’ajuntament. A més sóm capaços d’afegir valor a tot allò que estem fent i per tant el nivell de qualitat que rep la ciutadania o l’usuari/-ia final és molt elevat.
A partir de quins àmbits d’actuació arribarem a donar resposta a aquesta línia estratègica?
Potenciar l’Oficina Tècnica de Medi Ambient i Territori.
Promoure i desenvolupar l’Oficina d’Atenció al Ciutadà per dur a terme els tràmits propis i orientar sobre la resta de tràmits.
Fomentar la digitalització del màxim de tràmits de la nostra organització. Donar el suport necessari perquè els usuaris/-ies ho puguin dur a terme.
Consolidar l’Oficina Tècnica de Medi Ambient i Territori
Promoure i consolidar els serveis d’assistència i assessorament integrals, en els quals apart de l’assessorament tècnic específic, s’acompanya d’un assessorament jurídic i administratiu.
Donar resposta als nous encàrrecs d’assistència i assessorament.
Oferir assessorament en ajusts europeus i en subvencions en general.
Posar en comú temàtiques concretes amb altres agents del territori amb l’objectiu de transmestre i compartir coneixements.
Oferir formació especialitzada als ajuntaments en aquelles matèries que es consideri oportú.
Potenciar el treball en xarxa, per matèries, amb ens públics i privats de la comarca.
Recopilar pràctiques sobre la delegació de competències dels ajuntaments als consells comarcals (criteris econòmics, optimització, etc.).
Promoure la delegació de competències dels ajuntaments al Consell Comarcal.
Compartir documentació i procesos estandarditzats entre ajuntaments.
Consolidar la gestió de les carpes de manera mancomunda.
Donar a conèixer, de manera proactiva, les centrals de compres existents.
Fer un estudi per conèixer quins serveis, segons els ajuntaments, es podrien compartir.