Què fem?

El PAC 2018-2021, aprovat pel Ple de 21 de novembre de 2018, estableix que la missió del Consell Comarcal del Vallès Oriental és promoure i desenvolupar polítiques públiques, d’àmbit supramunicipal i comarcal amb criteris de qualitat, vetllant per la igualtat d’oportunitats i el benestar de les persones. Per assolir aquesta missió, el PAC estableix les línies estratègiques següents:

 

1.  Atenció a les persones

2.  Desenvolupament socioeconòmic

3.  Atenció al medi ambient

4.  Especialització i optimització de la xarxa comarcal de serveis

5.  Millora contínua i excel·lència

6.  Detecció de necessitats

7.  Participació en la presa de decisions sobre el territori

 

Un cop revisades aquestes línies estratègiques es decideix incloure una vuitena línia estratègica referent als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Si bé cadascuna de les 7 línies restants ja incorporen el compromís amb l’Agenda 2030 i per aquest motiu consten al llarg del document alineades amb els principals ODS als que contribueixen.

Per donar resposta a cada una d’aquestes línies estratègiques es desenvolupen una sèrie de polítiques públiques, que tenen com objectiu principal, cobrir les necessitats de la ciutadania.

A tall d’exemple podem parlar d’algunes de les polítiques públiques que es desenvolupen a cada línia estratègica:

Pel que fa a la línia d’atenció a les persones, totes les polítiques públiques relacionades amb aquest àmbit han viscut o han necessitat un impuls molt important en aquest període com a conseqüència del moment de crisi profunda viscut. Aquest fet ha provocat que les administracions públiques han hagut de donar resposta urgent a situacions d’elevat risc social.

El desenvolupament socioeconòmic, línia estratègica dos, es centra sobretot en establir la concertació territorial que permeti dur a terme accions que generin riquesa al conjunt del territori i que provinguin de la capacitat de cooperació publicoprivada. Aquesta capacitat de cooperació es genera i s’aconsegueix a partir del treball conjunt i de les relacions de confiança entre tots els agents implicats.

Les polítiques públiques que es potencien des de la línia estratègica d’atenció al medi ambient, línia 3, es basen en generar un desenvolupament del territori sostenible i amb un elevat grau de solidaritat intergeneracional. Els poders públics han de vetllar per la protecció del medi ambient a través d’aquest tipus de polítiques públiques.

Els municipis, davant de les demandes dels serveis de la ciutadania, es troben avui en dia, amb tres disjuntives: una creixent complexitat en la prestació dels serveis, serveis no obligatoris pels municipis però que la ciutadania reclama i per últim la necessitat d’establir el concepte d’escalabilitat i adequació dels serveis als recursos existents, es requereix una gran capacitació i especialització que no sempre es pot assumir des de tots els ajuntaments.

Davant d’aquestes disjuntives el Consell Comarcal, a través de la línia estratègica 4, ofereix serveis especialitzats als ajuntaments del seu territori així com la conseqüent optimització dels recursos existents. Aquesta manera de treballar ens ofereixen la capacitat de compartir coneixements i expertesa.

Per poder assolir l’objectiu de que la ciutadania s’apropi a l’administració pública hem de treballar per fer que aquesta aconsegueixi una major qualitat democràtica i sigui més accessible per a tothom. En aquest sentit, des del Consell Comarcal, es treballa per a la millora contínua i l’excel·lència de la nostra organització, a través de la línia estratègica 5. Els elements que es treballen per aconseguir-ho són per una banda ser més eficients en els nostres processos interns, tenir major qualitat institucional en tot allò que fem i fer partícep a la ciutadania de les decisions de l’administració. Per últim incorporem el concepte de millora contínua i innovació en el dia a dia de la nostra feina.

Cal planificar. I cal fer-ho amb el coneixement de la realitat que ens permeti ser acurats en les decisions. A la línia estratègica 6, de detecció de necessitats, s’ofereixen les eines necessàries per poder disposar del coneixement que ens cal a l’hora de prendre decisions sobre el nostre territori. Aquest coneixement ens el proporciona l’anàlisi de dades que ens ajuda a planificar.

Per últim, però no per això menys important, ens plantegem poder tenir un lideratge polític, que juntament amb els agents estratègics del nostre territori, ens permeti fer sentir la veu de la comarca als organismes on sigui necessari. Hem de poder expressar les nostres opinions i fer-les sentir.

En el marc d’aquesta actualització del PAC incorporem al visió que ens aporten els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquesta visió ha d’impregnar a tota la institució i tot allò que duem a terme.

Aquestes actuacions s’emmarquen dins del PAC vigent en aquests moments i sotmeses a revisió en aquest procés d’actualització del nostre full de ruta.

Darrera actualització: 13.03.2024 | 12:37
Darrera actualització: 13.03.2024 | 12:37