Figaró-Montmany va acollir ahir la sessió del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental

Dijous, 25 d'octubre de 2018 a les 00:00

A la sessió es va presentar el procés d’elaboració del Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació del Vallès Oriental i el Programa Talents en Potència, també es va donar compte de l’estat d’implantació de l’Administració Electrònica a la comarca, per acabar amb la presentació de l’Associació Catalana de Municipis per part del seu president, David Saldoni i de Tena.

Presentació procés elaboració del PLA ESTRATÈGIC DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC LOCAL I L’OCUPACIÓ

La consultora Daleph, encarregada de la coordinació del procés d’elaboració  va informar del moment en que es troba el Pla Estratègic de desenvolupament local i l’ocupació. Un pla que persegueix dur a terme un procés de planificació estratègica per identificar els àmbits de desenvolupament econòmic i ocupacional del Vallès Oriental. Es tracta de definir l’estratègia conjunta i les accions a desplegar en els propers anys (2018-2025), amb la implicació dels diferents agents del territori

Aquest és un projecte impulsat des de la Taula Vallès Oriental Avança que sent conscient de la situació i de l’històric de la comarca va impulsar la realització d’un Pla Estratègic del Vallès Oriental que aporti un marc integrat d’objectius estratègics i accions per desenvolupar-los.

Fins ara s’ha fet la diagnosi que ha permès detectar i interpretar les debilitats, les fortaleses, les amenaces i les oportunitats del territori i ha estat acceptat i consensuat pels agents participants

Fins ara han participat del procés més de 150 persones en els diferents espais de participació oberts (comissions sectorials, grup de discussió i jornada de validació). En total, gaire bé 100 organitzacions i institucions, tant de caràcter públic com privat, s’han implicat en la redacció, garantit així la diversitat de perspectives sobre els reptes i elements crítics que el Vallès Oriental té en termes de desenvolupament econòmic, social i mediambiental.

En aquest sentit resultat del treball s’han identificat como a reptes de la comarca:

  • La reindustrialització de la comarca basada en la innovació, el coneixement i l’augment de la productivitat.

  • L’obsolescència dels PAE respecte als requeriments actuals del teixit productiu (més activitat logística i transformació digital) i la manca de gestió.

  • L’adequació de l’oferta formativa als requeriments empresarials.

  • L’obsolescència professional de la població activa vers els nous requeriments del teixit productiu.

  • La governança.

A partir d’ara, propers passos seran la definició del pla d’acció amb l’objectiu no de llistar projectes i accions, sinó de buscar la col·laboració, participació i consens de tots els agents per establir quins actors han de coordinar i executar cada acció, amb quins recursos comptarem i prioritzar per quins projectes/accions es començaran.

Taula Vallès Oriental Avança és l’espai de concertació territorial per desenvolupar i consensuar les polítiques de desenvolupament econòmic i d’ocupació del Vallès Oriental. La Taula va néixer a finals de 2016 i en aquests moments en formen part 29 ajuntaments dels 39 que conformen la comarca, els sindicats UGT i CCOO, les patronals UEI i PIMEC, i la Mancomunitat Intermunicipal de la Vall del Tenes. Aquesta era una tasca que el nostre territori encara no havia encarat mai, obrint-se una finestra d’oportunitat per tal d’iniciar un procés tan necessari com complex. D’aquí va sorgir la creació d’un grup de treball de Planificació Estratègica que es va dedicar a treballar en com articular i trobar els recursos necessaris per iniciar la redacció del Pla

Presentació del programa Talents en Potència

Al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses també s’ha presentat el projecte “Talents en Potència” impulsat pel Consell Comarcal amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials I Famílies i amb la participació dels ajuntaments de Llinars del Vallès, la Roca del Vallès, Sant Celoni, Montmeló, Santa Maria de Palautordera, Santa Eulàlia e Ronmçana, Lliça d’Amunt, Lliça de Vall, Montornès del Vallès i Les Franqueses del Vallès.

Es tracta d’un programa que s’ha impulsat des del contracte programa de Polítiques socials, a través de noves fitxes que s’han incorporat.. En principi, es tracta d’un programa que tindrà continuïtat, tot i que aquesta edició acaba al 2019. Es poden incorporar nous ajuntaments quan hi hagin places disponibles.

El programa està adreçat a persones amb discapacitat o perceptores de la RGC prioritàriament en atur o amb interès en iniciar un procés de millora laboral.

Presentació Serveis ACM i Informe estat Administració Electrònica

El president de l’ACM, David Saldoni, ha participat a la sessió per presentar els serveis que l'entitat municipalista pot oferir als ens locals associats, basats en la formació dels electes, l'assessorament jurídic i la compra centralitzada de productes i serveis per generar estalvi econòmic i seguretat procedimental.

Darrera actualització: 25.10.2018 | 14:21