Col·laboració entre vallesos per a la cooperació al Senegal

Dimarts, 8 de gener de 2019 a les 00:00

Després de l'èxit de la campanya per incentivar la higiene abans dels àpats, la nova iniciativa dels Consells Comarcals del Vallès Oriental i Occidental, té per objectiu la construcció de dues aules permanents a Missirah (Senegal) per a reemplaçar les que cada any es construeixen amb bambú

Els dos vallesos tenen un forta vocació de Cooperació Internacional i un fort lligam amb els països en vies de desenvolupament i, en especial, amb el Senegal. Aquest país és, després del Marroc, el que més residents nacionalitzats té al Vallès Oriental.

És per això que el 28 de maig de l’any passat, els consells comarcals del Vallès Oriental i Occidental vam subscriure conjuntament el Conveni marc de col·laboració entre ambdues administracions per millorar l’eficàcia dels recursos que tenim i així poder contribuir al benestar de les persones al Senegal, fent esforços per eradicar la pobresa i fomentar la igualtat d’oportunitats.

En el marc d’aquest conveni, els dos consells comarcals vam impulsar el programa “Avant manger, je me lave les mains 2018” (Abans de menjar, ens rentem les mans) que es va portar a terme a sis escoles de Missirah (École 1, 2 i 3 de Missirah, École de Bambadinka, École de Madialy i École de Diabougou) del 3 al 17 de novembre de 2018 i va anar adreçat a un total de 428 nens i nenes.

La missió del projecte ha estat la de generar i consolidar la consciència entre el col·lectiu dels nens i les nenes del cicle educatiu inicial que rentar-se les mans en qualsevol moment però, especialment abans de menjar, pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestives i respiratòries. Aquests problemes de salut són més evidents si tenim en compte que, en aquesta regió, és costum utilitzar les mans enlloc d’estris a l’hora de menjar.

Una expedició formada per set tècnics i tècniques dels consells comarcals d’ambdós vallesos van ser els encarregats d’organitzar diverses activitats al Senegal per promoure l’hàbit del rentat de mans. Entre d’altres accions, es va estampar samarretes, es va popularitzar una cançó preparada especialment pel projecte i es van dinamitzar jocs de picamans.

Per la qualitat educativa al Lycée de Missirah

En la línia del Projecte Marc de Cooperació, els consells comarcals del Vallès Occidental i Oriental han aprovat i iniciat un projecte de construcció de dues aules permanents per a reemplaçar les que cada any es construeixen amb bambú a Missirah (Senegal). El projecte “Per la qualitat educativa al Lycée (Institut d’Educació Secundària) de Missirah” es duu a terme des del passat 24 de desembre del 2018 i té previst allargar-se fins el 31 de maig de 2019, generant un impacte sobre un total de 140 alumnes del Lycée.

L’important creixement de la població en edat escolar en moltes zones disseminades de la geografia de Senegal, ha fet que el govern d’aquest país es replantegi l’aplicació d’un nou mapa escolar. Aquesta situació ha portat a què el govern de Senegal assignés una relativa major dotació del professorat per aquests centres, però deixant en un segon pla els recursos materials. L’actual Escola d’Educació Secundària de la població de Missirah (Senegal) és una de les més afectades per aquesta situació i fins a 750 joves vinguts de tota la comunitat rural han d’efectuar el seu segon grau de formació secundària en aquest centre amb moltes deficiències estructurals i una notable manca de materials i d’espai.

Motivats per aquesta situació, els consells comarcals del Vallès Oriental i Occidental impulsen aquest projecte que es desenvoluparà del 24 de desembre al 31 de maig de 2019 i que vol oferir solucions per combatre amb caràcter general aquesta precarietat estructural del centre d’estudis perquè es pugui poder impartir la formació al joves amb una certa capacitat organitzativa i dignitat. El projecte està dotat amb un pressupost de 17.958 euros (11.779.843 Francs CFA).

El projecte, “Per la qualitat educativa al Lycée de Missirah”, té per objectiu contribuir a millorar la qualitat educativa del Lycée de Missirah. També cerca evitar que el jovent abandoni aquest cicle formatiu, tal i com fan en l’actualitat, desmotivats i cansats de tenir que superar tantes dificultats com són els llargs desplaçaments, una climatologia agressiva, els horaris tant irregulars, o no trobar espai per la manca d’aules, en l’únic centre en tota la zona a on poden impartir la seva formació.

Lligam del Vallès amb el Senegal

La Regió de Tambacounda (Senegal) té un lligam amb el Vallès Occidental. El 2017, al Vallès Oriental hi havien censats un total  de 2.561 persones d’origen senegalès, representant el 7,76% de la població estrangera a la comarca. 

El Vallès Occidental també té censades milers persones del Senegal. Per això, la voluntat del govern del Consell Comarcal del Vallès Oriental és treballar la cooperació tècnica i directa conjuntament amb el Vallès Occidental que subscriu els criteris de representació que te aquest àmbit territorial del Senegal als Vallesos.

Darrera actualització: 08.01.2019 | 14:58